От хилядолетия насам хората прилагат всякакви методи и използват всевъзможни средства в борбата срещу вторичното си окосмяване - да го премахнат изцяло или поне да му придадат желана от тях форма. Суета до степен вманиачаване във външния вид е присъща за жените, но напоследък се наблюдават и други тенденции - все повече мъже прекарват времето си в козметичния салон, разсъждавайки задълбочено на теми, свързани с оформянето на веждите и избор на интимна прическа.

С времето грижата за редовното обезкосмяване и ежедневното поддържане на външния вид в интимната област се е превърнало в основна част от живота както на жените, така и на мъжете. За съжаление не винаги резултатът от опитите ни за справяне с този проблем, е добър. Възможна е появата на медицински усложнения в зоната на външните гениталии.

Характерно за тази област е това, че кожата е по-нежна, лесно ранима, а подкожието по-обилно кръвоснабдено - основни предпоставки за възникване на възпалителни изменения след козметична намеса. Разделението на труда винаги следва нуждите на хората и не сме изненадани от възникването на тази нова професия - интимен фризьор.
 

Интимният фризьор ви съветва…

Съществуват редица методи и средства за справяне с неприятната задача, свързана с обезкосмяването в тази деликатна зона. Едни от най-популярните са:


 

  • Бръснене,
  • Епилация - биоепилация (кола маска), лазерна-, електро- и фотоепилация,
  • Депилиращи кремове.


Бръсненето е най-лесният и бърз начин за отстраняване на нежаленото окосмяване, но затова пък има най-кратък ефект. Неудобството идва от това, че на всеки 2-3 дни процедурата трябва да се повтаря. Рисковете от тази манипулация са раздразнението, зачервяването на кожата, както и поява на обрив. В областта на гениталиите инфекциите се развиват бързо и трябва да бъдат овладяни в кратък срок. Най-често са засегнати космените фоликули. Възможно е развитие на остро гнойно възпаление на космения фоликул, мастната жлеза и околната тъкан - т. нар. фурункул, който от своя страна да доведе до усложнените си форми - карбункул и абсцес. Като причинител най-често се изолира Staphylococcus aureus.

NEWS_MORE_BOXСъщите проблеми могат да възникнат и след прилагането на кола маска, затова е важно да се поддържа изключително добра хигиена, както в самите козметични студиа, така и по време на манипулацията.

Специалистите съветват хората, които имат проблемна и чувствителна кожа да избягват тези два начина за обезкосмяване и да изполват лазерна епилация за премахване на излишните косми. При процедурата се цели унищожаване на космения фоликул и трайно решаване на проблема с окосмяването. Един от недотатъците на този метод е свързан с това, че той все още е твърде скъп за повечето хора. Също така между провеждането на самите процедури трябва да се избягва излагането на слънце, понеже има опасност от нарушения в пигментацията на обработваните кожни участъци.

Депилиращите кремове са също удобен и бърз начин за обезкосмяване, но не се препоръчва тяхната употреба, когато става въпрос за интимната зона. Те съдържат различни алкализиращи вещества, с помощта на които се отстраняват космите от повърхността на кожата, поради което и липсва дълготраен ефект. Те трябва да се използват с повишено внимание, понеже могат да предизвикат контактна алергия и по този начин да влошат здравословното ни състояние.

Все още не е измислено идеалното средство за справяне с нежеланото окосмяване по тялото, но ставаме свидетели на многобройни опити в тази насока.