Сребърна вода или колоидно сребро е разтвор, който съдържа частици от суспендирано сребро. То се е използвало като антисептично и противовъзпалително средство в продължение на няколко века. Днес то е лесно достъпно и може да се използва като средство за подобряване състоянието на кожата и косата.

 

Сребърната вода е естествен антибиотик с антимикробни и антибактериални свойства. Тя успява да елиминира всички видове бактерии, инфекции и микроорганизми. Розовото око и ухо например са причинени от вирусна и бактериална инфекция, а използването на колоидното сребро има бързо действие върху инфекциите и бактериите, като ги елиминира.


 

Колоидното сребро може да се добави и към водата и да се използва като гаргара при устни инфекции и инфекции на венците.


Течността помага и за заздравяването на рани, като се препоръчва при локални изгаряния. Сребърната вода действа благоприятно при такъв тип увреждане на кожата, защото облекчава изгарянето и предотвратява появата на белези.


От друга страна, колоидното сребро действа благоприятно при кожни заболявания като псориазис, розацея, екзема и различни кожни обриви, включително акне. То помага за намаляване на възпаленията и зачервяванията по кожата. 

 

Сребърната вода има стягащо действие и помага за балансирането на pH на кожата и може да се използва за намаляване на фините линии и бръчки под очите.

 

Сребърната вода е антибактериално средство, което преборва петната по кожата, почиства порите на лицето, оставя кожата чиста и гладка и ускорява обновяването на кожните клетки.

 

Въпреки многобройните ѝ ползи, ако кожата е много чувствителна, може да се направи тест за алергия преди употреба.

 

Колоидното сребро е широко използван продукт и в грижата за косата. Тези, които страдат от пърхот и сърбеж по скалпа, могат да получат облекчение, като нанасят сребърната вода върху корените на косата веднъж в седмицата до постигане на оптимални резултати. Редовната употреба на течността насърчава също растежа на косата, като я прави дълга, гъста и с много блясък.