Без значение какъв е типът кожа е изключително необходимо редовно да се ексфолира горният мъртъв слой от кожни клетки. Ексфолиацията поддържа кожата мека, а порите чисти. Тя предотвратява появата на акне и черни точки. Има много естествени начини, с които мъртвата кожа може да се премахне в домашни условия.


Използването на кафява захар веднъж или два пъти седмично е първият вариант. Захарта ексфолира кожата на тялото изключително ефикасно, тъй като текстурата ѝ е по-груба. Тя действа и като скраб, който подобрява циркулацията и прави кожата по-мека и еластична. Захарта може да се смеси и с мед. Той подпомага хидратацията на кожата, но също прави маската по-нежна към кожата.

 


Вместо захар може да се използва сода за хляб. Предимството ѝ е, че е по-фина, почти прахообразна. Поради това сода бикарбонат е добър избор за почистване на кожата на лицето. В допълнение, алкалното ѝ рН премахва мъртвите кожни клетки и възстановява киселинния баланса на кожата. Содата може да се използва и за ексфолиране на устните.

 

Ябълковият оцет също премахва мъртвата кожа. Той обаче трябва да се разреди с вода и с помощта на памук да се нанесе върху кожата. Оцетът трябва да престои няколко минути и след това да се изплакне с хладка вода. Защо оцетът ексфолира? Киселините, намиращи се в него, разтварят мъртвите кожни клетки, които лесно след това се отмиват с водата.


Кафето също е много добър естествен продукт, който ексфолира кожата на тялото. Този скраб може да се използва и върху лицето, но движенията трябва да бъдат много по-нежни. Подобно на останалите ексфолианти, по-грубата текстура на кафето премахва мъртвите кожни клетки. Освен това кофеинът в него подобрява циркулацията на кожата. Може да се нанася и за премахване на целулита от бедрата. В допълнение, кофеинът предотвратява натрупването на мазнини под кожата.

 

Овесената каша може да се смеси с вода и да се получи идеалният ексфолиант за кожа. Особено подходящ е за кожата на лицето, тъй като освен че я омекотява, я овлажнява и намалява възпаленията. Ексфолиацията с овесена каша може да се прави веднъж или два пъти седмично.