Степента на излишното окосмяване по женското тяло може да варира, но все пак, ако то е прекомерно, става дума за конкретно състояние. В повечето случаи има наличие на тънки косми или мъх в областта над устните, на брадичката, на гърдите, по корема или гърба. Ако в тези области космите са груби и тъмни, става дума за хирзутизъм. Подобен растеж на космите е характерен в по-голяма степен за мъжете. 
 
Организмът на жените обикновено образува по-ниски нива от мъжките хормони андрогени. Ако количеството им е повишено, е вероятно да има нежелано окосмяване. В повечето случаи конкретната причина така и не се установява, но има данни, че състоянието се среща в семействата. Като цяло, хирзутизмът е безвреден, но много жени го намират за досадно и дори пораждащо срам и неудобство състояние. 
 
Сред честите причини за развитие на състоянието е синдромът на поликистозните яйчници. Засегнатите от това и други хормонални нарушения, водещи до излишно окосмяване, може също така да страдат и от акне, проблеми с менструацията и отслабването, както и диабет
 
Други значително по-редки причини, на които може да се дължи прекомерното окосмяване сред жените, са:
  • Тумор или рак на надбъбречната жлеза.
  • Тумор или рак на яйчник.
  • Синдром на Кушинг.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Вродена надбъбречна хиперплазия.
  • Хипертекоза – състояние, при което бъбреците образуват прекалено голямо количество мъжки хормони.
  • Употреба на определени медикаменти, включително тестостерон, анаболни стероиди, глюкокортикоиди и др. 
 
В редки случаи жените, които страдат от хирзутизъм, имат нормални нива на мъжките хормони в организма си. В повечето случаи при засегнатите от това състояние не може да се установи конкретната причина.