Акнето се появява, когато мастните жлези на кожата са свръхактивни и порите се възпаляват. Пъпките се появяват навсякъде по кожата, но най-често по лицето. Има много начини за тяхното преодоляване, но тук са описани само някои от тях.


Първият метод за превенция от акне е всекидневно измиване на лицето с цел отстраняване излишния себум, мръсотия и пот. Дерматолози твърдят, че кожата не трябва да се измива с тежки почистващи препарати, които изсушават кожата. Лицето трябва да се мие с топла, но не гореща вода.

 


Овлажняването на кожата също е от важно значение. От друга страна, много овлажнители съдържат масла, аромати и други съставки, които дразнят кожата и причиняват пъпки. Ако обаче кожата се дехидратира, тя може да се възпали и зачерви. С цел предотвратяване на дехидратация, трябва да се приемат около 7-8 чаши вода всеки ден. Трябва също да се избягва излагането на слънце, тъй като в дългосрочен план то може да причини кожни проблеми. Честото излагане на слънце дехидратира кожата, което води до производството на себум, който може да блокира порите.


За да се избегнат нежеланите пъпки, трябва да се преустанови използването на тежък грим. Ако се нанася грим всеки път, когато са се появили пъпки, то порите може да се запушат. Затова се препоръчва използването на натурални и по-изчистени продукти, без аромат. Трябва да се избегне и непрекъснатото докосване на лицето с ръце, тъй като те са източник на бактерии.


За да се намалят пъпките, може да се нанася често масло от чаено дърво. То е популярно народно средство в борбата с акне. Маслото се нанася в зоната на възпаление, като след това се изплаква.


Много важно условие за предотвратяване на акнето е намаляване на стреса. Той не причинява пъпки, но може да ги влоши. Когато тялото е подложено на стрес, то произвежда повече хормони, които стимулират производството на себум.