Дървеният гребен има много повече предимства за грижата за косата, отколкото обикновения. Той може да се използва както от жените, така и от мъжете. Подходящ е за всеки тип коса и за всяка дължина. Той подобрява здравето на косата и скалпа с много малко усилия.


Дървените четки за коса действат релаксиращо, като създават усещане за масажиране на скалпа. Това помага също за облекчаване на умората и успокояване на тялото и ума. Твърди се, че същото не може да се изпита с употребата на пластмасов гребен, който има остри върхове. Използването на дървен гребен увеличава циркулацията на скалпа, което стимулира космените фоликули и насърчава растежа на косата. Честото им използване води до удължаване и удебеляване на косъма.


Дървеният гребен равномерно разпределя естествените масла от скалпа до краищата на косата, които се считат за най-добрият естествен балсам, омекотяващ косата. Себумът представлява естествено масло, което се произвежда от мастните жлези на скалпа.За разлика от пластмасовите четки за коса, дървените не са агресивни към скалпа. Причината е, че те имат по-заоблени върхове, които не го нараняват. Затова те се считат за идеални за чувствителния скалп. Дървеният гребен помага и в борбата с пърхота, особено ако той се дължи на сухота. Предимството му е също, че премахва мъртвите клетки и люспи от скалпа.


В резултат от използването на този тип гребен, косата става по-гладка и блестяща. При по-продължителна употреба, косата става много по-здрава и силна, тъй като се намаляват шансовете от нейното накъсване и падане. За разлика от обикновените пластмасови гребени, дървените четки се плъзгат лесно по дължината на косата, като правят разплитането ѝ много по-лесно.


Дървеният гребен може да се използва и със сешоар за оформяне на косата. Дървените четки имат още едно голямо предимство и то е свързано с опазване на околната среда. За разлика от пластмасовите четки за коса, дървените се разграждат и не замърсяват. Така че използването на дървен гребен осигурява предимство както за косата, така и за природата.