Витамин D е от съществено значение за правилното функциониране на организма. Той участва в редица процеси, но най-важните сред тях са:

  • Подобряване на чревната абсорбция на калций и фосфор, което насърчава минерализацията на костите и зъбите;
  • Осигуряване на добро предаване на нервните импулси и мускулната контракция.
     

Въпреки това 80% от възрастните имат дефицит на витамин D, от които 42% са с "тежък до умерен" такъв, показва анализ на Public Health France. Дефицитът, от своя страна, се дължи най-много на липсата на излагане на слънчева светлина.

 


Витамин D се синтезира основно от кожата под въздействието на UVB лъчите от слънцето. Слънцезащитният крем с фактор SPF15 блокира до 93% от производството на витамин D.

 

Витамин D - колко дълго трябва да се излагаме на слънце?

Препоръките за предпазване на кожата и намаляване на риска от рак направиха така, че хората все повече използват слънцезащитни кремове дори при най-малката поява на по-силна слънчева светлина. Нанасянето на слънцезащитен крем с фактор SPF15 блокира до 93% производството на витамин D, показва ново проучване на Университета във Валенсия.

 

Разбира се това не означава, че не трябва да използваме слънцезащитни кремове. Важно е да си набавяме достатъчно количество витамин D, излагайки кожата си на премерена слънчева светлина.

 

Дневните нужди от витамин D се оценяват на 1000 IU на ден.

 

За набавяне на това количество излагането за 10 минути без слънцезащитен крем е достатъчно в средата на юли, като се има предвид, че 25% от тялото е непокрито.

 

Все пак трябва да се внимава със силната слънчева светлина, тъй като са необходими около 30 минути, за да настъпи слънчево изгаряне през летния сезон.

 

През януари са необходими 130 минути, за да се задоволят ежедневните нужди от витамин D - период, който е почти невъзможен за постигане, тогава се покриват едва една пета от нуждите.

 

Ето защо е важно поне през лятото организът ни да синтезира необходимия му витамин Д и му бъдат предоставени 10 минути благоприятно слънце без защита.

 

Не бива да се подминава и фактът, че по-тъмната кожа кожа се нуждае от 20 пъти повече време за излагане на слънце в сравнение с бялата, за да произведе същото количество витамин D - това се определя от UV индекса или частите на тялото, изложени на слънце.

 

Синтезът на витамин D е по-малко ефективен поради процесите на стареене, ето защо възрастните хора също трябва да се излагат по-дълго време на слънце.

 

Кога е подходящото време? За предпочитане е това да става в часовия диапазон преди 10.00 и след 17.30 ч.

 

Референции:

https://www.futura-sciences.com/sante/questions-reponses/vie-creme-solaire-empeche-t-elle-synthese-vitamine-d-12011/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969717330942?via%3Dihub