Подобно на кожата, ноктите също се нуждаят от грижа, за да бъдат здрави. Пилингът, счупването и изтъняването им могат да бъдат само някои от признаците на възможни здравни проблеми. Какво сигнализира обаче пожълтяването им? 

 

Ноктите могат да пожълтеят заради оцветяването, което се дължи на контакт с определи химикали. Например тези, които се намират в лака за нокти. Той не е токсичен, но съдържа вещества, които причиняват изсушаване, пожълтяване, изтъняване и нацепване на нокътната плочка. Те съдържат най-често разтворители и разредители като етил ацетат, пигменти, допълнителни химикали за регулиране гъстотата на лака с цел по-лесно нанасяне и по-бързо изсъхване. Съдържат още ултравиолетови стабилизатори, които предотвратяват промяната на цвета заради слънчевите лъчи. 


 

Най-вероятната причина за пожълтяването на нокътя след употребата на лак е цветната реакция. По-тъмните лакове е по-възможно да оцветят нокътя. Затова, ако се използват предимно червени, сини или пък черни цветове, носенето им трябва да бъде за много кратък период. Друга възможна причина е формалдехидът, химикал, който реагира с кератиновия протеин в нокътя. В резултат ноктите стават крехки и жълти.


И така, как да се предотврати пожълтяването? Най-лесният начин е да се преустанови употребата на лака за нокти. Ако все пак се използва, на първо място, трябва да се нанесе заздравител за нокти или базов слой, който да предпазва нокътната плочка от петна. Лаковете също така трябва да бъдат със светли нюанси. Хубаво е да се нанасят лакове, които не съдържат формалдехид. Важно е да се отбележи, че ако има наличие на оцветена зона, тя не трябва да се изстъргва, защото нокътят ще се повреди.

 

В отделни случаи жълтите нокти могат да показват наличие на гъбична инфекция или псориазис. Те могат да бъдат причинени от белодробно заболяване или тютюнопушене. Когато има наличие на бактерии или инфекции по ноктите, може да се използват домашните средства, описани по-долу. Въпреки това, те невинаги се справят с инфекцията, поради което трябва да се направи консулт с лекар.

 

При пожълтяване на нокътя заради бактериална инфекция или гъбички може да се използва масло от чаено дърво, тъй като то е противовъзпалително. Маслото от риган също е ефективно срещу бактерии и може да се използва, когато не е сигурна причината за пожълтяването на нокътя. Гъбичките могат да се елиминират и чрез сода бикарбонат, тъй като тя нормализира рН – от киселинна към алкална среда. Тук намира приложение и витамин Е, който се справя с обезцветяването, уделебяването и нацепването на нокътя.