Американски изследователи откриха нови следи в патогенезата на вроден кожен дефект, свързан с рядко генетично заболяване, сочи ново проучване.

С помощта на инхибирането на протеина p38, който е свързан с риска от рак и някои автоимунни заболявания, е възможно да се прекъсне развитието на вродени дефекти, като акантозис нигриканс.

Това е състояние, характеризиращо се с тъмна пигментация на кожата и появата на брадавици главно в областта на устната лигавица, около гърдите, лактите, подмишниците и колената.

Инжектирането на инхибитор р38 още в утробата може да намали риска от кожния дефект, обяснява ръководителят на изследването Етилин Уанг Ябс, професор по генетика и геномни науки.

Друго подобно проучване установи, че локалното приложение на инхибитора p38 също може да помогне за предотвратяване на кожни дефекти.

На този етап не съществува стандартно лечение за акантозис нигриканс. Това е една от главните причини за търсенето на ефективен метод, който да се справи с вродения кожен дефект, обяснява изследователският екип.

Проучването е публикувано в сп. Journal of Clinical Investigation.

Наличието на акантозис нигриканс е свързано с увеличен риск от инсулинова резистентност, затлъстяване, диабет и поликистоза на яйчниците в по-късен етап от живота.