Лягането с грим на лицето може да има вреден ефект върху кожата, тъй като той запушва порите. Порите са важни, тъй като те позволяват потенето и отделянето на себум, който овлажнява кожата и премахва мъртвите кожни клетки и другите дразнители по епидермиса. Нанасянето на грим може да блокира освобождаването на себум, което да доведе до разширяване на порите. Според дерматолози, когато порите са блокирани, кожата става неравна и може да се причини акне.


Неизчистеният грим също води до увреждане на кожните клетки. Причината е, че гримът може да улови замърсителите на околната среда и свободните радикали, които могат да увредят клетките на кожата, което пък води до преждевременно стареене. Дерматолозите твърдят също, че заспиването с грим може да причини появата на бръчки и задълбочаване на съществуващите, тъй като се разгражда колагенът. Ако заспиването с грим на лицето се случва често, то бръчките ще стават все по-големи и по-дълбоки.


Когато човек спи, кожата му се възстановява. Една нощ, прекарана с грим на лицето обаче, може да наруши баланса на кожата. Според специалисти заради грима кожата не може да диша и по този начин не може да се регенерира. Те твърдят, че еднократно заспиване с грим, може да доведе до негативни последствия. В резултат на това, на кожата ѝ е необходимо приблизително една седмица, за да възстанови предишното си състояние и да се балансира отново.Оставянето на грим върху лицето през нощта, може да причини лющене, неравности и сухота на кожата. Дерматолозите твърдят, че правилното почистване на лицето вечерта и овлажняването му с продукти като алое вера например, дава възможност на кожата да диша и да бъде подхранена и хидратирана. 


Гримът през нощта може да причини и подпухване и дразнене на очите. Специалистите съветват вечер винаги да се премахват сенки, спирали, моливи и очни линии. Ако тази стъпки бъде пропусната, областта на очите може да стане зачервена и подпухнала.