Някои от най-популярните съвети, свързани с поддържането на красотата и здравето на косата, може да се окажат неверни. По този начин, вместо да помагаме, се случва така, че косата страда. Кои са най-популярните митове, свързани с грижата за косата?
 
  • Редовното подстригване подпомага растежа на косата
Нормалният растеж на косъма е около сантиметър за един месец и подстригването на всеки две седмици няма да ускори този процес, разясняват специалистите. Те допълват, че подстригването на всеки шест – осем седмици би било полезно за оформянето на прическата.
 
Колкото до методите, свързани с по-бързия растеж на косата, ключът е в храната, която консумираме. Към хранителния режим трябва да се добавят храни, богати на протеини и омега-3 мастни киселини
 
  • Отскубването на бял косъм ще доведе до израстването на множество други
Отскубването на белия косъм няма да допринесе за появата на следващ бял косъм. Това обаче би могло да увреди космения фоликул, дори до такава степен, че да не израсте повече косъм от него. 
 
Не е изключено да се появи и плешивост, вследствие на подобна „разкрасителна“ процедура. Затова съветът на експертите е: „Не го правете!“
NEWS_MORE_BOX
 
 
  • Лягането с мокра коса може да я увреди
Не е проблем да се легне с мокра коса, стига тя да не е вързана на опашка. В последния случай косата наистина ще се начупи. Добрите новини са, че косата може да се заздрави, стига да се третира с подходящия за нея продукт. 
 
Специалистите съветват да се използва балсам или маска за коса.