Бръчките се появяват, когато кожата ни загуби колаген. Това са фибрите, които правят кожата здрава и еластична. А загубите на колаген възникват естествено с възрастта, но има и много други външни фактори и навици на живот, които могат да ускорят този процес. Първите бръчки имат склонността да се проявяват най-често около зоните на лицето, където кожата е по-тънка, включително около устата.


Бръчките може и да се случват с напредването на възрастта, но има начини, по които можем да забавим процеса на появата им.


Причини за бръчки около устата


Областта на устата е една от първите зони по лицето, където се появяват бръчки. Част от това се дължи на тънкостта на кожата, която вече има по-малко колаген в сравнение с други области на лицето. Известен факт е, че кожата започва да произвежда приблизително 1% по-малко колаген всяка година, след навършване на 20 години.


Освен колаген, трябва да се имаме предвид и други аспекти на процеса на стареене на кожата, като загуба на еластин и гликозаминогликани (GAGs), които допринасят съответно за еластичността и хидратацията на кожата. Те са известни още като вътрешно или естествено стареене.


Има и външни фактори, които могат да повишат риска от преждевременни бръчки около устата. Те са външни влияния, които ускоряват този процес. Например наследственост, дехидрация, неправилно хранене, пушене, стрес, слънчеви щети и др.


Видове бръчки около устата

Специалистите по красота наричат бръчките около устата периорални бръчки. Това е общ термин за описание на линии, които се развиват около областта на устните. Има и по-специфични подтипове на бръчките около устата, които също е добре да знаем.


Линии на усмивка - известни също като линии на смях или назолабиални гънки. Характерното за тях е, че са по-забележими, когато се смеем или се усмихваме.


Марионетни линии - това са друг вид бръчки, които се развиват с възрастта. Те се развиват вертикално от устата до брадичката, което може да създаде увиснал вид.


Червило линия. Има и бръчки, които засягат само областта на устните. Известни са също като вертикални линии на устните или линии на пушач. Те са бръчки, които се развиват по протежение на горната устна, както и директно върху самите устни.


Как да се отървем от тях?

Преди да потърсим услугите на естетичен специалист и платим за скъпи процедури, може да опитаме с домашни средства, които са подходящи за леки до умерени бръчки около устните. 


Важно е да сме наясно, че тези домашни средства могат да намалят бръчките, но няма да ни отърват напълно от фините линии и бръчки.


Етерични масла


Някои етерични масла могат да повишат твърдостта и оборотите на кожните клетки, за да помогнат за намаляване на появата на бръчки. Преди да приложим разредени етерични масла върху лицето си обаче, трябва да направим тест с пластир от вътрешната страна на лакътя, няколко дни предварително, за да сме сигурни, че не сме алергични към маслото.


Нужно е да се нанесе малко количество с върха на пръстите върху устата и областта на устните два пъти на ден. 


Някои растителни масла, като зехтина, да действат спомогнат за лечението на бръчките, като същевременно осигурят влага на кожата. Нанася се малко количество върху засегнатата област два пъти дневно. За разлика от етеричните масла, растителните масла също могат да бъдат достатъчно безопасни за употреба върху устните ни.


Изследванията дори показват, че растителните масла съдържат есенциални мастни киселини, които могат да насърчат стегнатостта и еластичността на кожата, а също и да се борят с признаците на стареене от слънцето. Позходящи са рициново, кокосово, масло от гроздови семена, зехтин и дори слънчогледово олио.