Сред безбройните съставки за грижа за кожата, малко са тези, които са издържали изпитанието на времето. Витамин С е без съмнение една от тях, пише изданието Women’s Health.

 

Освен, че е силен антиоксидант, той подобрява външния вид на кожата, като се бори с признаците на стареене, защитава я от ултравиолетовите лъчи, помага за нейното възстановяване, ограничава появата на тъмни петна и стимулира производството на колаген.


 

Витамин С е основно хранително вещество, което се набавя чрез храната. Но когато става въпрос за кожата, витамин C може да бъде полезен не само чрез храните, в които се съдържа, но и чрез продуктите за нейната грижа, в които се прилага.

 

Витамин С е силен антиоксидант

Витамин С е най-силният антиоксидант в човешката кожа. Когато се прилага локално, той противодейства на увреждащите колагена свободни радикали, идващи от ултравиолетовата светлина или от други неблагоприятни фактори на околната среда, обяснява дерматологът д-р Мишел Хенри.

 

Витамин С изравнява тена на кожата

Витамин С придава по-равномерен тен на кожата, като намалява обезцветяването, тъмните и червеникави петна. Витаминът има свойството, както обяснява козметичният химик д-р Рон Робинсън, да предотвратява свръхпроизводството на меланин. Това го прави добро средство за борба с тъмните петна и зачервявания.

 

Витамин С стимулира производството на колаген

Колагенът помага на кожата да изглежда стегната, опъната и еластична, а витамин С има важна роля в неговия синтез. По този начин витаминът помага да се укрепи кожата и да се запази нейната еластичност.

 

Кой трябва (и не трябва) да го използва?

Витамин С е универсална съставка, която може да бъде полезна всеки тип кожа. За хора с акне дерматологът д-р Шъри Марчбейн препоръчва витамин С за изсветляване и премахване на тъмните петна, останали след изчистване на акнето. Хората с по-чувствителна кожа е добре да избягват продукти с висока концентрация на съставката и да го прилагат плавно.

 

Според дерматолозите серумите с витамин C са най-ефективното средство за грижа за кожата, защото са най-концентрирани и проникват в най-голяма дълбочина. „Серумите, съдържащи тази съставка, предпазват кожата от окислителното увреждане на свободните радикали и следователно действат най-добре сутрин“, допълва д-р Марчбейн.

 

Тъй като молекулата на витамин С е нестабилна, продуктите с тази съставка трябва да се предлагат в тъмни и херметически затворени контейнери.