В естествени условия медът се образува под действието на ензимни процеси и живи бактерии, които осигуряват производството на тази ценна храна. Медът притежава и множество ползи за здравето на кожата. Намира приложение за облекчаване на акнето, ускоряване на процесите на възстановяване на кожата и изравняване на нейния тен. Съдържа множество ценни съставки, които са от важно значение за лечение на акне или автоимунни заболявания, каквито са екземата и псориазиса. Дори прекомерният растеж на гъбичките от рода Candida по кожата може да бъде ограничен чрез мед.

 

Суровият мед осигурява възстановяване на баланса на микробиома и популациите на бактериите по кожата. Той ускорява процесите на възстановяване на кожните клетки. При наличие на зачервявания или обостряния на екзема се препоръчва локално приложение на мед, за да се потуши възпалението.


 

Медът има и мощни ексфолиативни свойства, които осигуряват отстраняване на мъртвите клетки и придаване на сияен вид на кожата. Той притежава естествено съдържание на полезни бактерии, които позволяват активиране на имунната система. Това допринася за справяе с възпалението и зачервяването по кожата, както и отстранява образуваните петна.

 

Медът може да бъде включен като естествена съставка от грижата за кожата и да се добавя към различни козметични продукти. Някои проучвания са показали, че медът допринася за подмладяване на кожата и нейното регенериране в дълбочина. Той предотвратява образуването на бръчки, поддържа кожата здрава и еластична, осигурява превенция на инфекциите, които ускоряват процесите на стареене. Установено е, че медът притежава свойства, които забавят растежа и размножаването на раковите клетки. Той осигурява антипролиферативни, противоракови и противометастатични ефекти върху кожата, което допринася за превенция на неопластичните заболявания.

 

Въпреки това, пациентите, които са алергични към мед, пчелни продукти, пчели или полени не трябва да прилагат локално мед върху кожата. Също така, медът не трябва да се нанася преди лягане, тъй като нощно време, макар и отстранен, може да причини натрупване на замърсявания върху кожата, които да доведат до влошаване на здравето ѝ.

 

Референции:

https://www.healthline.com/health/honey-for-face#benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/honey-for-skin#risks