Хабим много енергия, за да бъдем здрави. Това е важен приоритет за нас като мъже. Но получава ли косата ни същото внимание? Поддържането на здрава коса всъщност изисква повече от стратегията „шампоан – изплакване – повторение“. Здравата коса е здрава заради решенията, които взимаме на трапезата, заради продуктите, с които я третираме, заради естественото омазняване и т.н.

 

Да, точно така – естественото омазняване. Свикнали сме да мислим, че мазната коса е нещо лошо. Поне естетически това е така. Но себумът, който представлява секрет, отделян от мастните жлези, всъщност може да е индикатор за добро здраве. Например, секретът прави косата по-мека и я хидратира. Както обаче дозата прави отровата, така и прекаленото секретиране на себум може да предразположи скалпа към някои инфекции. В такъв случай шампоанът идва на помощ.


 

Когато говорим за шампоан, добре е да имаме предвид, че косата не се нуждае от всекидневно измиване - причина за което е склонността на шампоана да изсушава скалпа и да елиминира полезните мазни секрети. Два или три пъти в седмицата е напълно достатъчно. В сравнение с този навик, балсамите следват да се поставят три или четири пъти седмично в зависимост от дължината на косата. Балсамът осигурява спасение за сухата коса, тъй като възстановява унищожените от шампоана или от естествените процеси вещества. Поради тази причина неговото поставяне не трябва да предшества това на шампоана.

 

Истината е, че балансираната диета е напълно необходима за здравия косъм. Това означава, че приемането на здравословни количества зеленчуци, протеини и плодове ще снабди тялото с онези хранителни вещества, от които растежът на косата се нуждае. Вегетарианците и веганите специално трябва да обърнат внимание как да си набавят нужните количества протеини, тъй като последните са важни за силния косъм.

 

И още нещо – ние мъжете си мислим, че колкото по-силно търкаме косата с хавлия след къпане, толкова по-бързо ще изсъхне. В действителност, подобна техника само ще навреди на косата ни. Особено ако вече тя не е толкова гъста, колкото е била някога. Косата обикновено е по-слаба, когато е мокра, а освен силата, топлината, която се създава при търкане, може само да прибави към страданието на скалпа ни.