Сутиенът служи за прикриване, поддържане и повдигане на гърдите. "Силата на гравитацията" в комбинация с теглото обаче води до увисване на бюста и дискомфорт.Това е естествена последица и от стареенето. Повечето от жените носят сутиен, но от друга страна той има някои недостатъци.


Например през нощта е добре сутиенът да бъдат свалян. Доказано е, че сутиенът през нощта може да причини дискомфорт и също да наруши цикъла на сън.

 
Носенето на сутиен и тесни дрехи може да повлияе негативно върху циркулацията на кръвта. Притискането на гърдите забавя кръвообращението, което пък създава условия за проблеми със сърцето.Прекаленото носене на сутиени може също да причини поява на обриви и петна, тъй като сутиените улавят потта от тялото. Има някои твърдения дори, че прекаленото носене на сутиен може да причини рак на гърдата.

 

Смята се, че сутиените помагат на мускулите да запазят своята сила. От друга страна, през 2013 г. френски професор Жан-Дени Руйон от Университета във Франция публикува свое проучване, което е направил за период от 15 години. Той направил изследване на 330 жени на възраст между 15 и 35 години. Професорът е анализирал влиянието на сутиените върху жените, като разделил доброволките на две групи – едните носили сутиени, а другите – не. Той им правил прегледи веднъж годишно, за да установи какви промени са настъпили и в двете групи. 


Противно на общото мнение, според него носенето на сутиени води до отслабване на гръдните мускули, като по този начин те се отпускат. Той твърди, че носенето на сутиен в ранна възраст също не помага за предотвратяване на увисването, а по-скоро се случва обратното.


Когато не се носи непрекъснато сутиен тъканите в гърдите работят по-добре, като се увеличава производството на колаген и еластичност. Въпреки тези изследвания се твърди, че това е малка извадка и тя не може да бъде представителна. Нужни са повече проучвания и то на по-голям брой жени.