Ключът към красивата кожа не се дължи единствено на гените, те са само отправна точка, казва дерматологът д-р Паула Борели, професор в Университета в Джорджтаун.

 
Добре установените ежедневни навици за грижа за външния вид също са от значение. 
 
Сред важните правила за здрава кожа е избягването на тютюнопушенето и използването на слънцезащитна козметика. 
 
Екип от пластични хирурзи от университета Case Western Reserve анализират снимки на лицата на 186 двойки еднояйчни близнаци. Участниците попълват подробни въпросници за стила си на живот и ежедневните навици.
 
Оказва се, че братята и сестрите, които са пушили и прекарват продължително време на открито, без да използват слънцезащитни продукти, изглеждат години по-възрастни от тези, които избягват цигарите и тена. При първите се забелязват повече линии и по-дълбоки бръчки по кожата.
 
Често грубата кожа и неравномерният цвят се дължат на хроничното излагане на слънце, казват експертите. Проучвания отдавна са доказали, че тютюнопушенето също е свързано с преждевременна поява на бръчки.
NEWS_MORE_BOX
 
Какви са съветите на дерматолозите, за да запазим здравето и красотата на кожата за по-дълго?
 
Носете широкоспектърен слънцезащитен крем, който предпазва от UVA и UVB лъчите, със SPF 30 или по-висок фактор. Използвайте го дори и в облачни дни, а ако сте навън продължително време, го нанасяйте на всеки 2-3 часа. 
 
Използването на качествени слънчеви очила, с UV защита, предпазва от образуването на бръчки около очите. 
 
И в името на въшния си вид, както и на цялостното здраве - не пушете, подчертава д-р Паула Борели.