Подпухналите очи са много повече от естетически проблем. Недоспиване, стрес, преумора, генетична предразположеност, нездравословен хранителен режим, са част от нещата, които могат да предизвикат образуване на торбички под очите. Но в други случаи те се появяват заради здравословни проблеми, на които не обръщаме внимание. 

 

Освен подпухнали очи, в по-голяма част от случаите, ние може да имаме придружаващи симптоми като парене и сърбеж на кожата на очите, двойно виждане, замъглено зрение, болка в очната ябълка. 


 

Мастната тъкан под очите има способността да задържа вода. Това може да стане при прекален прием на сол, някои алергии. В по-тежки случаи, ако торбичките под очите са се появили от много дълго време и не се махат, трябва да се потърси консултация със специалист, защото те може да са сигнал за чернодробно или бъбречно заболяване, конюнктивит, глаукома, периорбитален целулит, сърдечни заболявания, мононуклеоза и други. 


Ако имаме торбички под очите и искаме да ги премахнем, трябва да направим няколко промени в начина си на живот. Така не само ще се чувстваме, но и ще изглеждаме по-добре. 

 

Сънят е от особено значение за много процеси в тялото. Въпреки че на всеки от нас му трябва различно време, за което да се наспи и релаксира, се смята, че на възрастните са им нужни между 7 и 9 часа сън за една нощ, за да се чувстват добре на сутринта. Ако имаме торбички под очите и не можем да се наспим, трябва да си направим режим, който да спазваме редовно. Лягането и ставането в едно и също време всеки ден ще ни помогне. 

 

Както вече казахме, прекомерната употреба води до задържане на вода и подпухнали очи. Ако забележим торбички, може да си направим експеримент, като намалим приема на сол и видим дали има промяна. Доказано е, че една чаена лъжичка сол на ден ни е напълно достатъчна. 

 

Ако събудим и се уплашим от вида ни в огледалото, на помощ идват студените компреси. Те няма как да изгонят напълно торбичките, но поне ще подобрят състоянието на кожата около очите. Може предварително да намокрим два памучни тампона и да ги оставим за малко във фризера, след което да ги държим върху клепачите за около 10-20 минути. Същата работа върши и чаена лъжичка, която предварително сме замразили леко. 

NEWS_MORE_BOX

 

Маската за лице с краставица също е решение за намаляване на подпухналостта. Зеленчукът, богат на вода, се охлажда добре в хладилника и се нарязва на кръгчета, които се слагат върху клепачите. Краставицата съдържа кофеинова киселина и витамин С, които помагат за успокояването на кожата и намаляват торбичките  и тъмните кръгове под очите. 

 

Ако очите са ни подпухнали повече от два дни, е добре да отидем на лекар и проверим дали нямаме някаква алергия. Ако се потвърди това опасение и знаем какво ни дразни, как да се лекуваме, подпухналостта ще изчезне.