Подкожните мазнини „мигрират“ в зависимост от годишния сезон, твърдят канадски изследователи.
Според резултатите от изследването, публикувано в списание Psychoneuroendocrinology, тези промени се предизвикват от активността на мъжкия полов хормон тестостерон.

 

Авторите на проучването са установили, че нивото на хормона тестостерон в кръвта се колебае през различните сезони, а най-забележимите промени при отлагането на мазнините по тялото се наблюдават около кръста и бедрата. При повишено ниво на тестостерона  при жените, подкожните мазнини се натрупват предимно около талията. При мъжете е обратното - при понижаване на равнището на тестостерон се отлагат мазнини в областта на корема.

 

 В хода на изследванията си канадските учени са наблюдавали сезонните колебания на тестостерон в слюнката на 220 жени и 127 мъже. Те също така са измервали обема на талията и на бедрата на жените през различните годишни времена.
 
 


„Сезонните промени в равнището на тестостерон са приблизително еднакви при мъжете и жените, което обаче води до различни последици.“- обяснява  ръководителят на изследването Сари ван Андерс от канадския университет Симон Фрейзър.

 

 През пролетта промените заставят мъжете да изглеждат по-мъжествени, а жените по-женствени. Така нареченият показател "съотношение талия-бедра" (WHR, waist-to-hip ratio) при жените е най-висок в период на намаляване на равнището на тестостерон.
 

 

Според изводите на канадските учени, жените имат по-пищни  форми през зимата и пролетта. Мъжете изглеждат най-мъжествени през пролетта, а най-зле през зимата.