Грижата за здравето и красотата на кожата винаги е свързана с нейното подхранване. При търсене на подходящите продукти обаче, винаги се пропуска една част от тялото – скалпа.


Фактът, че е покрит с коса го прави трудно забележим и поради тази причина грижата за него често се забравя. Редовната употреба на шампоан и други, подхранващи косата, продукти спомага за здравината на косъма. Понякога обаче скалпът има нужда от по-специални грижи и подхранване.


Ако даден човек е предразположен към суха кожа, вероятността скалпът да има същия проблем е голяма. Друг възможен проблем е състояние, познато като „псориазис на скалпа“. То се изразява в появата на петна и люспи, които водят до лющене на кожата, подобно на това, което се появява при наличието на пърхот.


От друга страна, скалпът може да бъде омазнен, което предразполага към т. нар. „себореен дерматит“. Най-често срещаният проблем обаче, свързан с кожата на главата, е появата на пърхот.


Решението за сух скалп не винаги се крие в избора на шампоан или маска за коса. Маслата в много случаи биха могли да имат по-добро подхранващо действие, в сравнение с останалите продукти, предназначени за овлажняване.


Естественото овлажняване на скалпа става благодарение на секрет, наречен себум, който се отделя от жлезите на кожата. Понякога обаче количеството му не е достатъчно, вследствие на което скалпът се изсушава.


Маслото остава върху кожата на главата много по-дълго, отколкото овлажняващите кремове или лосиони. Поради тази причина то е по-подходящо при грижата за скалпа. Най-често използвано е маслото от жожоба.


Много от продуктите, произвеждани днес, съдържат в себе си комбинация от натурални съставки като антиоксиданти и глицерин. Те могат да осигурят грижа както са скалпа, така и за косата. Намират се в повечето козметични магазини.

 

 


NEWS_MORE_BOX


При предразположение към мазна кожа, грижата за скалпа би следвало да бъде по-специфична. Трябва да се използва продукт, който да прави кожата нежна и гладка.


Подхранването на тази част от тялото като цяло е малко сложен процес, особено ако имаме много коса. Как обаче да се подхрани скалпа, без косата да се омазни излишно?


Най-важното правило е маслото да се нанесе, без да засяга косата. Един от начините е да я навлажним, за да не може лесно да абсорбира маслото, след което да използваме памук за нанасянето му директно върху скалпа. След няколко минути се измиваме с шампоан и маслото се отмива изцяло.


При избор на шампоан трябва да се търси такъв, който включва в себе си адстрингенти като масло от чаено дърво, розмарин или лайка, които „отнемат“ излишната мазнина от космения фоликул.


При използване на продукти, предназначени да подхранят скалпа, не е препоръчително да се употребяват каквито и да било стилизатори. Това е необходимо, за да може да се постигнат най-добри резултати.