Зимните условия са истинско предизвикателство за кожата. Студеният въздух значително я изсушава, тъй като не й позволява да задържа влага.

Когато прибавим към зимните ветрове и отоплението в затворените помещения, получаваме идеалната рецепта за дехидратирана кожа и суха, наелектризирана коса.

Излагането на зимните условия дори и за кратко е достатъчно, за да доведе до напукани устни и зачервена кожа. Ключът към поддържането на нейното здраве и блясък през студеното полугодие е консумацията на повече течности.

През този период от годината сме по-малко жадни. От друга страна, сухият и студен въздух, който дишаме, се овлажнява от тялото ни, преди да издишаме. По този начин също губим вода. В този смисъл – поемането на повече течности е важно.

Трябва да се уверим обаче, че кожата получава и необходимата „външна“ хидратация. Важно е козметиката да съдържа и комбинация от два вида съставки – овлажнители, като хиалуронова киселина и урея, които „притеглят“ консумираните от нас течности, както и такива, които да я „заключват“ в кожните клетки, като парафин и ланолин.

За да разберем колко хидратирана е кожата ни, трябва да погледнем устните, тъй като те са особено чувствителни към студеното време. Ако са сухи, това е знак, че трябва да обърнем повече внимание на тях, както и на останалата част от тялото.

NEWS_MORE_BOX

 


Нежно ексфолиране няколко пъти седмично може да направи чудеса за лющещата се суха кожа. За устните може да се използва четка за зъби, а за лицето – овесено брашно, което да се втрива внимателно.

Ако устните са напукани, а кожата зачервена обаче, трябва да избягваме да я ексфолираме, защото така можем да я раздразним допълнително. От друга страна, когато студеното време нанася сериозни вреди върху кожата, трябва да се консултираме с дерматолог, който да назначи най-правилното и адекватно лечение.

Грижата за кожата обаче не приключва само с лицето. Тя трябва да започне още с излизането от душа, когато следва да нанесем подхранващ продукт на цялото тяло.

През зимата ноктите могат да станат сухи и чупливи, затова трябва редовно да нанасяме крем за ръце и да носим ръкавици, а грижата за косата задължително трябва да включва балсам или маска.