С напредването на възрастта кожата около очите започва да образува бръчки, обикновено наричани "пачи крак". А стареенето също може да причини подпухналост и тъмни кръгове (както и късното вечерно излизане или храна с високо съдържание на сол). Кожата в тази област е супер деликатна, така че често тя първа показва признаци на стареене.

 

За поддържането на тази кожа здрава и силна, използването на околоочен крем е наложително. В зависимост от формулата, околоочните кремове могат да стегнат и хидратират кожата, като същевременно третират и обичайните кожни проблеми.


 

Използването на околоочен крем може да започне дори при по-млади жени, които все още нямат по-видими признаци на стареене. Колкото по-рано се започне прилагането на околоочен крем, толкова по-дълго може да се задържи ефектът му.

 

Както при всички продукти за грижа за кожата, важно е той да бъде нанасян правилно. Това не само презпазва зоната, но и гарантира, че попиването му.

 

Околоочните кремове имат плътна консистенция и съдържат повече масла от обикновените кремове за лице. Това е така, защото кожата около очите е крехка и деликатна и изисква по-малко влага, отколкото останалата част от лицето. Въпреки това кремовете за очи попиват по-бързо в областта на очите и ако се използват силни продукти, кожата може да се раздразни.

 

Какви активни съставки трябва да съдържа кремът за околоочен контур?

Антиоксиданти

Антиоксидантите предпазват от увреждане на клетките и карат очите да сияят. Съставки като витамин С, витамин Е и ферулинова киселина, помагат за предотвратяване на увреждане от околната среда. Антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на подуването и подпухналостта. Витамин С придоби популярност и като средство за избелване на кожата.

 

Ретинол

Ретинолът е любимец както на дерматолозите, така и на любителите на красотата и има основателна причина: наистина има ефект. Ретинолът, форма на витамин А, стимулира колагена, за да намали и предотврати фините линии и бръчките. Това е основната съставка, на която трябва да се наблегне в кремовете за очи против стареене.

 

Пептиди

За увиснала, крепирана кожа около очите подходящи са пептидите, които увеличават колагена и еластина, за да стегнат отпуснатата кожа.

 

Хиалуронова киселина и керамиди

Кожата около очите е най-тънката на тялото, което означава, че лесно се изсушава и дразни. Съставки като хиалуронова киселина и керамиди успокояват и хидратират кожата. Като допълнение: хидратираната кожа е по-плътна, така че бръчките са по-малко видими.

 

Ниацинамид и койева киселина

Дори и най-добрите кремове за очи не могат да компенсират липсата на достатъчно сън. Но ако обезцветяването под очите продължава дори когато сънят е налице, генетиката може да е виновна. Ниацинамидът и койевата киселина изсветляват кожата, като намаляват активността в клетките, произвеждащи пигмент.

 

Слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем е задължителен, независимо от търсеният резултат. Може да се използва същият слънцезащитен крем както за цялото лице, така и да се избере точно определен за околоочният контур. 

 

Колко често трябва да се нанася крем на околоочния контур?

Кремът за очи може да се прилага по различно време на деня. Въпреки това е необходим различен крем за очи за различните части на деня.

Сутрин: Използва се лека формула, тъй като се усеща по-комфортно под грима. Препоръчва се крем със слънцезащитен фактор, за да намали риска от появата на бръчки.

 

Вечерта. Когато се нанася околоочен крем вечер, съставките могат да попият в кожата за една нощ. Изборът трябва да бъде за по-богат крем с хидратиращи съставки, както и ретинол.

 

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/best-eye-cream-for-dark-circles#products
https://www.healthline.com/health/how-to-apply-eye-cream#when-to-use

https://health.clevelandclinic.org/hello-bright-eyes-how-to-pick-the-eye-cream-thats-right-for-you/