Учени се опитват да намерят начин, по който да помогнат на косата да генерира нужните пигменти с помощта на пигметн-произвеждащи клетки, което ще предотврати побеляването й. Проучването е публикувано в списание Cell.
 

Целта на проучването е да се усъвършенства научното разбиране за процеса на посивяване на косата, което може да е голяма стъпка към предотвратяване на естетичния проблем.


С помощта на мрежа от протеини се изпращат сигнали до меланоцит своловите клетки като по този начин те се активират, казва ръководителят на изследването, дерматологът  Паиул Раббани.


Меланоцитите са клетки, произвеждащи пигмента меланин, който придава цвета на кожата и косата. Посредством специалната мрежа от протени се стимулира производството на дъщерни на меланоцитите клетки. Тези дъщерни клетки работят основно за цвета на косата, констатира Раббани.


Количеството на меланина в организма намалява с напредването на възрастта, както и от странични фактори, като боядисване, къдрене и други, ускоряващи неправилното функциониране или отмиране на меланоцит-стволовите клетки. Това е предпоставка за загубата на естествения цвят и появата на сиви и бели косми, твърдят експерти.
 

Силния шок или различни стресови ситуации също могат да ускорят процеса на посивяване на косата. Така наречения генострес е увреждане на генетичната информация на клетката, но организмът намира различни начини да поправи това увреждане. В много случай обаче това не е достатъчно или процесът е по-бавен. Учените се надяват, че ще успеят да намерят начин, по който да поправят увреденото ДНК на меланоцити, предизвикващо посивяване на косъма.
 


Експерти препоръчват хората да се грижат по-добре, както за здравословното, така и за психическото си състояние, което може също да е от полза за забавяне процеса на посивяване на косата, както и за стареенето като цяло.