Колкото и да ни е неприятно, в даден момент от живота ни, косите ни ще започнат да побеляват. Повечето хора забелязват първите си сребристи коси в 30-те си години, но при някои се случва и доста по-рано. Причините за това са няколко – от расата до фамилната история. 
 
Все пак, ако първите бели коси се появят в 20-те години от живота, това е необичайно дори родителите да са "побелели" по-рано. Кои обаче са факторите, които предразполагат към по-ранно побеляване на косата?

1. Прекомерен стрес

Експертите спорят за връзката между стреса и побеляването на косата, но някои изследвания показват категорична връзка. Проучване на Нюйоркския университет от 2013 г. твърди, че стресът може да доведе до изчерпването на стволови клетки от основата на космените фоликули.

2. Някои заболявания

В редки случаи преждевременното побеляване на косата може да бъде предизвикано от здравословни проблеми като заболявания на щитовидната жлеза или проблеми с хипофизата
 
Автоимунните заболявания, които атакуват кожата и косата, като алопеция или витилиго, също могат да причинят побеляване на косата. 
NEWS_MORE_BOX
 

3. Дефицит на витамини


Една от другите възможни причини за появата на бели коси е недостигът на витамин В12. Има редица фактори, които ни поставят в по-голям риск от недостиг на В12, като храненето по вегетариански или вегански режим, приемът на противозачатъчни и др. 
 
Ако обаче побеляването на косата се случи в по-ранна възраст, има голяма вероятност това да се дължи на злокачествена анемия – намаляване на броя на червените кръвни телца, причинено от това, че червата не могат да абсорбират достатъчно витамин В12. 

4. Тютюнопушене

Тютюнопушенето е едно от най-лошите неща, които можем да причиним на кожата и косата си, категорични са специалистите. Всъщност, изследванията показват връзка между пушенето и появата на бели коси преди 30-годишна възраст.