Всяко момиче мечтае за по-дълга и здрава коса, но понякога тази цел е доста трудно постижима. Ежедневният стрес, забързаният ни начин на живот, яденето на крак, мръсният въздух и некачествената козметика се отразяват отрицателно върху космения фоликул. Краищата на косата стават сухи, цъфтят, а косъмът губи своя блясък. 


До някаква степен косата е нашата визитна картичка пред света. Няма как да бъде хубава и лъскава, ако не се грижим редовно за нея, по правилния начин. За да предприемем мерки, първото нещо, което трябва да знаем е какво представлява космения цикъл. Той продължава през целия ни живот и представлява редуване на регрес и регенерация на косата. Състои се от четири основни фази - телоген (почивка); анаген (растеж); катаген (регресия) и екзоген (смяна на космите). Интересен е фактът, че един косъм расте със скорост от 0,35 мм на месец, като от 2 до 6 години продължава фазата на анаген за фоликулите по скалпа. И докато тя продължава с години, катагенът трае само няколко дни, а телогенът – месеци. Смята се, че от 10 до 15% от косата ни се намира в последната си фаза. Но поради различни странични фактори се наблюдава тенденция за по-бързото й преминаване във фазата на почивка. Загубата на близо 100 косъма дневно се определя като нормална, но при много хора в някои сезони пада много повече коса. 


Ето няколко лесни стъпки, с които можем да се справим с проблемите и косата ни да стане по-дълга, здрава и хубава:Когато виждаме, че косата продължава да капе, скалпът й е раздразнен или шампоанът, който ползваме не ни понася, е добре да се консултираме с дерматолог. Той ще провери здравината на фоликулите и ще ни предпише козметика според състоянието. Така неговата професионална помощ ще ни спести много проблеми, които произтичат от това, че понякога се лекуваме сами. 


Правилното подхранване е много важно както за косата, така и за всяка друга част от тялото. За да расте дълга и силна, тя се нуждае от повече естествени мазнини. Тях може да си ги набавим чрез различни видове козметика (например олио), което да втриваме поне два пъти седмично, за да има ефект. Хубаво е то да бъде леко затоплено и да се нанесе не само върху скалпа, а и върху цялата коса. Масажирането на главата с пръсти спомага на олиото да навлезе по-бързо в кожните клетки. Ако увием косата си с нагорещена кърпа за около 10 минути, ще си направим нещо като сауна за косата и ще ускорим действието на антиоксидантите в олиото. Повечето масла не само подхранват косата, но и стимулират кръвообръщението в скалпа. 


Докато нанасяме шампоан или олио в косата, ние масажираме главата, но това не е достатъчно. Ако желаем по-хубава коса, трябва да релаксираме по този начин по-често. Той хем действа отпускащо на главата, хем стимулира космените фоликули и притока на кръв към тази част на тялото. Масажът с кокосово, бадемово масло или лавандулово масло е идеален за подобряване растежа на косата. 

 

NEWS_MORE_BOX


Никой не обича мръсната и мазна коса, но миенето й с шампоан всеки ден не означава, че тя ще бъде по-дълга и здрава. Да, тази козметика отмива нечистотиите от косъма, но и естествения себум, който е много важен за космените фоликули. Ежедневното използване на шампоан води до суха, чуплива, а понякога и изгорена от сешоара коса. Те съдържат много сулфати и други вредни съставки, които увреждат косата, затова е по-добре да я мием през 2 или 3 дни. Също така, не без значение остава това кой е правилния шампоан за нашия вид коса. Затова при избора трябва да се водим най-вече от био козметика с повече натурални съставки


Използването на балсам след миенето на косата с шампоан е ключов фактор за поддържане растежа на косата. Той задържа влагата в косъма, предотвратява сухотата и осигурява защита от слънчевите лъчи и замърсяванията на околната среда.