Никелът е сребристобял метал, намиращ широко приложение в съвременния индустриален свят. В комбинация с други метали той влиза в състава на различни сплави с широка гама от предназначение, което предполага непрекъснат контакт с него в ежедневието. Обикновено присъствието му остава неосъзнавано. Напоследък обаче на недостатъците от употребата му се обръща все по-голямо внимание, главно поради алергичните реакции, които провокира.

Имунната система на всеки един организъм играе ключова роля в предпазването му от всякакви чужди агенти, с които той влиза в контакт и които биха навредили по един или друг начин. При определени условия обаче провокираните имунни отговори са нежелани и водят до редица усложнения с неблагоприятна клинична изява. Така стоят нещата и при проявите на свръхчувствителност или т.нар. алергии. Една от формите е тази на забавена свръхчувствителност. Типичен пример за нея е алергичният контактен дерматит. Сред възможните причинители са разнообразие от органични съединения и метали.

Поради масовото навлизане на никела в изработването на бижута, катарами, ципове, копчета и други, честотата на алергичния дерматит значително се повиши, особено тази към посочения метал. Клиничната изява започва след няколко часа, до ден или два след контакта. Тя включва зачервяване, оточност на кожния участък, допирал се до метала, появата на мехурчета или лющене. Придружава се от силен сърбеж, до болезненост. Рядко симптомите могат да се появят на места, които не са били в съприкосновение с алергена. Появата се потенцира от потта, а при някои лица реакция настъпва дори само в условия на обилна такава.

По-често се наблюдава сред жени, отколкото сред мъже. Вероятно зад това се крие по-широката употреба на посочените аксесоари сред нежния пол, но не е изключено влиянието и на други фактори. Обсъжда се и наследствена предразположеност. Сенсибилизирането на организма може да настъпи във всяка една възраст. Понякога то е резултат от еднократен контакт на кожата с алергена, в други случаи – от продължителна и повторяема експозиция. След като веднъж се развие свръхчувствителност към алергена, не само никел, а и други, обикновено тя хронифицира, персистира до края на живота. Интересно е, че честотата на дерматита не е по-висока сред лица, контактуващи с него в професионални условия или живеещи в близост до индустриална база, ангажирана в приложението на никел, отколкото сред общата популация. Всъщност последната е по-вероятно да влиза в директно съприкосновение с него.

Обикновено кожните симптоми и данните за контакт с метален предмет са достатъчни за поставянето на диагнозата. Понякога тя може да е затруднена или да се налага прецизно изясняване на ситуацията, поради което да се наложи провеждането на кожен тест. При него чрез лепенка се прилагат минимални количества от различни алергени. Както вече стана въпрос, алергичният дерматит представлява реакция на забавен тип свръхчувствителност. Нарича се така, тъй като изявата настъпва по-бавно от други видове алергични реакции, при които главно действащо лице са разтворими белтъци, а не Т-клетките, действащи тук. Затова и оплакванията настъпват по-бавно, а не веднага. Поради същата причина и лепенката в споменатия провокационен тест бива оставяна в контакт с кожата в рамките на 48 часа. След това се отчита наличието на реакция и при кой от алергените е настъпила тя. Използваните дози са минимални и не могат да доведат до сериозни усложнения на здравето.

Лечението на никел предизвикания алергичният дерматит се изразява преди всичко в избягване на метала. Трябва да се има предвид, че той се съдържа в много предмети от ежедневието ни, като химикали, кламери, брави, метални орнаменти, прибори за хранене, медицински инструменти, дори в някои сребърни, златни, особено с бяло злато изделия. Неръждаемата стомана има минимално съдържание на никел и обикновено не провокира реакция. Препоръчително е носенето на накити от благородни метали или поне да са хипоалергични, макар и някои лица да реагират дори и на тях. Използването на кожени или пластмасови изделия трябва да се предпочита винаги когато има избор. В някои случаи прилагането на безцветен лак за нокти помага в борбата с алергичната реакция. Предвид ролята на потенето, са описани и случаи на ползване на талк за предотвратяването му. Такъв метод обаче е с ниска ефективност и не се препоръчва. Има данни, че при пиърсинг употребата на игла със съдържание на никел може да провокира алергизиране. Следва при тези процедури такива да не се употребяват, както и медицинските накити, носени до оздравяването на раната да бъдат също хипоалергични.

Симптомите отшумяват в рамките на няколко дни, но понякога това отнема повече време – седмица, дори две. За намаляване на оплакванията могат да бъдат приложени кортикостероид съдържащи кремове. В по-тежки случаи се прибягва и до перорална кортикостроидна терапия или антихистаминови средства. Облекчаващо действие имат и охладителни и хидратиращи кремове, мокри превръзки.

Усложнения могат да бъдат инфектирането или загрубяване на кожата, тъмна пигментация при персистиращо излагане на алергена.