При възрастните мъже тестостеронът отговаря за нормалното функциониране на половата система, спермогенезата, както и за развитието на мускулната маса и поддържането на тонуса й. Ниският тестостерон се свързва с мъжкия инфертилитет и разтройства от сексуален характер, с понижена сексуалност.
Наблюдават се и други неприятни последствия: хронична умора, депресия и общо отслабване на защитните сили на организма.


Хормоналната терапия може да повиши потентността, сексуалното влечение, да възстанови мускулния тонус и да намали мастните тъкани, същевременно може да се отрази в положителна насока на енергичността и мотивацията.


При изследвания се доказа, че нивото на тестостерон в организма на мъжа намалява вероятността от развитие на захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. Мъжете с нормално ниво на тестостерон имат по-продължителен живот.


1. Тестостеронът е забранен стероид.
Тестостеронът е медикамент, който се издава по рецепта. Той е основен мъжки хормон. Отговаря за развитието на мъжките полови органи в плода, както и за физическите промени, които настъпват в периода на съзряване при момчетата.  
Изпълнява редица важни функции – участва в хормоналните процеси, свързани със спермогенезата, отговаря за сексуалното влечение, мускулния тонус и състоянието на костната тъкан.
Когато тестостеронът е назначен от лекар във вид на медикамент, това означава, че той се изписва да компенсира наличен дефицит в организма на мъжа.
Опасно е да се приема тестостерон без лекарско предписание и наблюдение.
Много спортни организации имат строги правила по отношение на приема му, както и за други анаболни вещества, които влияят на физическата издръжливост и стортни резултати. Спортистите, които нарушават тези правила подлежат на дисквалификация.

 

2. Тестостеронът е стероид, а всички стероиди са опасни за здравето.
Тестостеронът наистина е стероид. Но ако се разглежда от този ъгъл, организмът ни е средище на стероиди. Думата „стероид“ означава молекула, в чията структура има четири въглеродни вериги.


Към стероидите спадат: естроген, прогестерон, кортизол и дори холестеролът. Когато се каже обаче за даден спортист, че е дисквалифициран, заради стероид, едва ли имаме предвид, че си е приложил холестерол. В спорта под стероиди се възприема анаболни хормони, които са произведени по химичен път и служат като допинг и са в стойности извън нормалните референтни граници за човешкия организъм. Тестостеронът може да се разглежда като стероид с подобно значение, защото влияе на развитието на групи мускули. Но има сериозни научни изследвания, които  показват относителната безопасност на тестостерона дори във високи дози.

 


3. Високият тестостерон води до безпричинна агресия.
Не са открити каквито и да било доказателства, които да потвърждават връзката между пристъпите на импулсивна неконтролируема агресия и високите нива тестостерон, дори след прием на медикамент.
Мъже, приемащи тестостерон във високи дози по лекарско предписание в изследване не демострират проява на агресивност и жестокост, поведението им е нормално.
Напротив, много мъже с ниско ниво на тестостерон са склонни към раздразнителност и жестокост, което често се коригира с подходяща хормонозаместителна терапия и нормализиране на стойностите на тестостерона.
Някои от мъжете подлагани на подобна терапия споделят, че не само се чувстват по-добре след терапията, но и са подобрили отношенията си с околните.

 


4. Приемът на тестостерон води до развитие на рак на простатата.
По данни от изследвания е доказано, че рискът от развитие на рак на простата при мъже с по-високи и по-ниски нива на тестостерон, е еднакъв. По-високото ниво на тестостерон не е свързано с повишаване на този риск.

Този мит се основава на случаи от 40-те години. Ракът на простата тогава се е лекувал успешно чрез отстраняване на мъжките полови жлези и органи, което дало основание да се смята, че има връзка между нивото на тестостерон и рака на простатата.
Колкото и парадоксално да изглежда, понастоящем тестостеронът се използва дори за лечение на рака на простатата при мъже с ниско ниво на този хормон.
 


5. Високото ниво на тестостерон води до оплешивяване.
Средно статистически нивото на тестостерон при мъжете с мъжки тип оплешивяване не е по-високо, отколкото при мъжете с гъста коса. Причините за оплешивяването повече се дължат на генетични фактори. Това погрешно мнение идва от там, че за профилактиката и лечението на този козметичен проблем се предписват препарати, които спират преобразуването на тестостерона в дехидротестостерон. Тъй като за изпълнението на „наследствената програма“, кодирана в гените за загуба на косата, е необходимо незначително количество дехидротестостерон, то мъжете с тази предразположеност ще им се случи това независимо от нивото на тестостерон в организма им.