1. Суха кожа, поява на по-осезаемо окосмяване по лицето, бръчки, сивкав отенък на кожата, наличие на пурпурни петна – това са част от вредните въздействия на тютюна върху кожата на лицето. Засяга, както активните, така и пасивните пушачи.

 

 


Цигареният дим изсушава кожата и намалява кръвообращението в кръвоносните съдове в дермата. При намаленото кръвоснабдяване, кожата не получава необходимия й кислород, витамини и други хранителни вещества. Кожата се дехидратира. Тези процеси са характерни както за кожата на жените, така и за тази на мъжете. Тези изменения са очевидни на кожата на пръстите, с които се придържа цигарата. Кожата с времето става жълта. Ефектът се нарича дисхромия. Резултатът е по-ранна поява на бръчки и старчески вид на кожата.  

 

 

2. Тютюнът оказва негативно влияние и на здравето на очите. Той обикновено предизвиква раздразнение, конюнктивити, отделяне на сълзи и бързо остаряване на лещата. 40 % от пациентите с катаракта са пушачи.

 


3. Тютюневият дим способства образуването на бактериална плака на зъбите, оцветява ги в жълто и ускорява развитието на кариес и процеса на стареене и разрушаване на зъбите. При пушачите рискът от загуба на зъби е 1 ½ пъти по-висок, отколкото при непушачите.

 


4. По данни от изследвания тютюнопушенето съкращава живота средно със 7 години. То предизвиква преждевременно стареене на кръвоносните съдове, което започва от самото начало на тютюнопушенето. В случай, че това е в младежка възраст – значи от тогава.

 


5. Пушачът страда от хронични заболявания на белите дробове и бронхите. Има упорита непреминаваща кашлица, с отделяне на гъсти секрети. Кашлянето може да е на пристъпи и да предизвиква болезненост в гърлото.

 


Най-ефективните техники за отказване от цигарите е използването на специални средства, таблетки или пластири, които съдържат никотин, контрол на здравословното състояние при личния лекар и консултации с психолог.