Хубавата коса изисква внимание и грижи, за да бъде здрава, хидратирана, с обем и мекота. Следвайки няколко стъпки, косата може да се поддържа в най-добър вид.

 

1. Избягване на топлинна обработка


Прекаленото използване на сешоара, пресата и машата, дехидратират косъма и го накъсват. Много коафьори препоръчват на жените да заменят стандартните уреди за коса, с такива, които са на пара и са по-нежни към косата. Те не я изсушават толкова, тъй като чрез пара изправят, сушат или накъдрят косата. Използването на термозащитен спрей преди това е от важно значение за защитата на косъма. Все пак се съветва да се намалят всякакви уреди, които увреждат и изсушават косата.


2. Овлажняване

Скалпът се нуждае от влага точно както кожата на лицето например. Това ѝ осигурява здрава основа за растеж. Овлажняването не трябва да приключва с измиването на косата, а трябва да се нанася хидратиращ продукт и след това. Най-често се използват течните кристали, които овлажняват косъма, правят го по-мек и блестящ. Той намалява сухотата и накъсаните краища.

 

3. Всекидневно измиване

Честото измиване на косата може да бъде вредно и най-вече, ако е боядисвана, обезцветена или химически обработвана. Всекидневното къпане премахва естествените масла и протеини, които поддържат косата здрава. Също така, когато косата се мие, водата не трябва да бъде прекалено гореща. Прекалената топлина може да причини трайни негативни последствия за косъма като например накъсване. Вместо това къпането с хладка или леко затоплена вода позволява затварянето на кутикулите, което води до по-малко цъфнали краища. 

 

4. Разнообразно хранене

Според специалисти това, с което човек се храни, играе важна роля и в блясъка, растежа и обема на косата. Препоръчва се диета, богата на желязо, цинк, омега-3 мастни киселини и протеини, които стимулират космените фоликули. Може да се яде също пиле, риба и червено месо за оптимално здраве на косата.

 

5. Прием на витамини

Дори ако диетата е перфектна, може организмът да не си набави нужните витамини. Техният дефицит се отразява върху това, как изглеждат ноктите и косата. Ако ноктите се нацепват, кожата е суха и люспеста, значи има нужда от набавяне на витамини. След приема на правилната комбинация витамини, минерали и аминокиселини, косата ще бъде по-бляскава, подхранена и по-силна.