Педикюрът, освен като разкрасяваща дейност, е необходима част от грижата ни за личната хигиена. Той обаче трябва да се извърша като се спазват определени правила.

 

Основен принцип е да се съблюдават хигиенни условия - да се поддържани инструментите и съд чисти. Педикюр не бива да се извършва при наличие на разранявания или зачервявания по кожата. Те са предпоставки за входни портали на редица гъбични и бактериологични инфекции, които могат да засегнат и здравата кожа и нокти. Педикюр не бива да се извършва дори след депилиране на кожата, тъй като има риск за потенциално инфектиране на третираната кожа. При бръснене или друг метод на обезкосмяване могат да се получат микроскопични наранявания на кожата.


 

Хората с диабет са по-податливи на кожни инфекции, следователно трябва да внимават много повече при подлагането си на подобни процедури.

 

Грижата за ноктите не бива да се пренебрегва. Рисковете за здравето при смазване на условията за хигиена са минимални, в сравнение с ползите от педикюра. При процедурата от стъпалата се отстраняват огромни количества бактерии. Това спомага премахването на неприятната миризма на краката. Ексфолиацията, изстъргването на слоеве мъртви клетки от кожата, извършена правилно и с мярка допринася за по-нежен и приятен вид на ходилата.

 

NEWS_MORE_BOX

Масажите, които често се прилагат в козметичните салони, като съпътстваща педикюра процедура, подобряват кръвообращението и намаляват болката в ходилата след дълъг престой на крак.

 

Средностатистическият човек извършва от 5 до 10 хиляди стъпки на ден, което за няколко години прави стотици извървени километри. Все пак, никой не би ползвал кола, с толкова навъртян километраж, ако не е добре поддържана, което би могло да провокира противниците на педикюра сред представителите на силния пол да приемат тази грижа за личната си хигиена.

 

Особено разпространен проблем заради немарливост в този аспект при тях са инфекции на краката, причинени от „врастнат нокът“, който се поражда от неправилно или твърде дълбоко изрязване на ноктите. За склонните към враснат нокът проблемите могат да се избегнат с извършване на медицински педикюр редовно – при грижите за ходилата специалистът правилно оформя ноктите, а при индикации за врастване извършва необходимите манипулации за предотвратяване и справяне с влошаването му.