Пчелното млечице е отлично средство за здравето на кожата. То увеличава съдържанието на влага, което спомага за лечението на сухата кожа. Участници в едно проучване са имали повишение върху индекса на хидратация от 28,8% до 60,4% само след 21 дни нанасяне на крем с пчелно млечице.


То е известно и с това, че регенерира клетките и тъканите и успешно лекува дерматит. Съдържа витамини B1, B2, B3, B5, B6, антиоксиданти и хранителни вещества като флавоноиди, нуклеинова киселина, ензими, които подновяват кожата. Ненаситените мастни киселини в пчелното млечице увеличават производството на колаген.

 


То може да се бори с кожни възпаления като екзема и акне, тъй като притежава противовъзпалителни свойства, които изчистват бактериите и подобряват външния вид на кожата. За целта може да нанесете от него върху засегнатите зони, като престоите така 20 минути. Същата процедура може да повторите и за лечение на тъмните кръгове под очите.


Освен като отличен продукт за кожа, пчелното млечице се слави и с изключителните си ползи за косата. Белтъчините и витамините, които то съдържа, увеличават растежа ѝ. Пчелното млечице може да се смеси с кокосово масло и готовата смес да се нанесе върху косата за около 20 минути. След това тя трябва да се измие с хладка вода и шампоан. Пчелното млечице помага и при пърхот и прави косата блестяща и мека.

 

NEWS_MORE_BOX


След менопауза при жените се наблюдава ниско количество естроген, което води до окапване на косата. Пчелното млечице балансира хормоните и стимулира тяхното производство.


То намира приложение и към диетата за отслабване заради ниското си съдържание на калории. Въпреки че не влияе пряко върху теглото, то може да увеличи енергийните ви нива, да повиши метаболизма, а това води до повече изразходване на енергия и съответно до загуба на тегло. Лецитинът, който е един от компонентите на пчелното млечице, понижава холестерола, подобрява чернодробната функция и стимулира здравословното храносмилане. 


Все пак хората, които имат алергия към пчелите, трябва да избягват използването на пчелното млечице.