Заобиколени от ароматизирани свещи, препарати, парфюми и всякакъв друг вид ароматизатори за дома, офиса и колата не се замисляме дали, освен подобряване на мириса около нас, те могат да навредят и на здравето ни.

Последните проучвания сочат, че ароматизираните продукти могат да предизвикат алергии, астма, мигрена, намалено либидо и др.

Една от главните причини за появата на даден здравословен проблем е контактният дерматит. Използваният парфюм или друг продукт при контакт с кожата предизвиква екзема, дерматит. Той може да прерасне от обикновен обрив в по-сериозни оплаквания, обясняват специалисти.

Ароматните молекули в козметичните продукти предизвикват имунен отговор, който се изразява в сърбеж, дразнение, напукване и лющене на кожата.

Смята се, че всеки на 20 души е засегнат от алергия, породена от аромата на парфюма, дезодоранта или ароматизатора, които се използват всекидневно. Според статистически данни броят на засегнатите се разраства още повече с навлизането на всевъзможни ароматизирани продукти.

Понякога няма видими признаци, че се е развила дадена алергия. Тялото не реагира незабавно към козметичния продукт, но се развиват „мемори клетки“, които причиняват възпаление при непосредствено излагане на тялото с дадения химикал, независимо дали е с първоизточника или с друг продукт.

Страдащите от вече налична екзема са още по-уязвими към реакция на тялото и влошаване на екземата при контакт с парфюми, шампоани, балсами, душ гелове, омекотители, тоалетна хартия и други ароматизирани продукти.

NEWS_MORE_BOX


Ароматизираните продукти могат да предизвикат и появата на мигрена. Те активират нервните клетки, намиращи се в носната кухина, които стимулират сигнали, отговорни за появата на болка в главата.

Специалисти препоръчват да се избягва употребата и на интимни продукти, които са ароматизирани. Те могат да променят естественото рН или киселинността на влагалището, което да увеличи риска от появата на бактериални инфекции и възпаления.

Също така е възможно да се предизвика дразнене върху чувствителната лигавица на влагалището и сравнително тънката и деликатна кожа в тази зона и да се предизвика контактен дерматит.

Според една теория използването на всевъзможни парфюми и аромати, които „замаскират“ естествената ни миризма може да ни накара да се влюбим в погрешния човек, тъй като феромоните му не могат да се уловят и се променят от страничните аромати.

Познатата миризма на любим човек доловена от някой, използващ същия парфюм, може да предизвика неоправдани симпатии, които понякога да са напълно незаслужени.

Специалисти съветват при чувствителна или склонна към екзема кожа, както и диагностициран дихателен проблем да се избягва употребата на ароматизирани продукти.

При симптом на алергични реакции е необходима незабавна консултация със специалист.