Менопаузата е поредният нов етап в живота на жената. Заедно с естествените процеси на стареене, настъпват и все по-мощни хормонални промени, като всеки момент на дисбаланс води до редица неприятни странични ефекти.

 

От разнообразието на промени в различните тъкани, органи и системи, най-естественият, видим и познат процес е стареенето на кожата. С течение на времето, клетки от този огромен орган започват да губят своите функции, като синтез на колаген и еластин. Фотостареенето се дължи на излагането на слънчева светлина, а влияят още замърсяването на въздуха, силните температурни вариации и тютюнопушенето.


 

Менопаузата носи свой собствен страничен ефект - спад в нивата на естроген.

 

Естрогенът има своя собствена роля в почти всяка функция на кожата, директно влияейки над клетки в тъканта. Освен това, този хормон подпомага регулацията на фоликулите и следователно - на растежа на косата. Много жени смятат, че менопаузата засяга само плодовитостта им, но кожата също може да пострада, ако не се вземат мерки.

 

Много важно свойство на кожата е способността да задържа вода, но менопаузата намалява значително нейния капацитета за това, което налага допълнителна грижа за хидратирането й. Препоръчват се овлажнители с екстакти от алое или водорасли.

 

Трябва да се избира такъв козметичен продукт за ежедневно нанасяне на кожата, чрез който да се стимулира производството на клетъчния колаген. Подобни продукти включват глюкозамингликани.

 

Трябва да се има предвид, че по време на менопаузата кожата е много по-податлива на изгаряне. За да се избегне прекомерно изсушаване и последващи усложнения, трябва да се ползва слънцезащитен продукт с фактор най-малко 20.

NEWS_MORE_BOX

 

Хормонозаместителната терапия може да помогне за възпирането на негативните ефекти на менопаузата. Това е може би най-добрият начин да се забави процесът на образуване на бръчки.

 

Други доказани постижения на хормонозаместителната терапия е избягване на лицево окосмяване, рехидратиране на суха кожа и възвръщане на здравия й цвят. Но прилагането на хромонозаместителната терапия е "нож с две остриета" - тя крие сериозни рискове за здравето и специалисти не съветват да бъде използвана само с козметична цел.

 

Хормонозаместителната терапия е уместна за подобряване на състоянието - намаляване на "горещите вълни", подобряване качеството на съня, туширане на ставните болки, профилактика на остеопороза, особено при ранно настъпила менопауза.