Протеин, с кодовото обозначение COL17A1 е свързан със стареенето на кожата. Той е ключов по отношение на клетъчната конкуренция, процес, при който са стимулира получаването на клетки от по-силните стволови, които „избутват“ по-слабите и увредени или стресирани клетки в кожата.

 

Изследването е на екип от отдела по биология на стволовите клетки към Медицинския университет на Токио, ръководен от проф. Еми Нишимура.


 

При наблюденията и анализите си учените са открили, че с възрастта заради различни фактори, вътрешни и външни – заради стрес, ултравиолетови лъчи и др., въпросният протеин се изчерпва. В резултат на това отслабва процесът на възпроизвеждане на добрите кожни клетки. Така се получава, че се репликират и далеч по-слаби клетки, което впоследствие прави кожата по-тънка, отпусната, предразположена към увреждане и неспособна да се възстановя.

 

Задълбочавайки се в работата си, японският екип решава да търси средства, чрез които да се повлияе поддържането на протеина. Те успяват да изолират две съединения, които стимулират COL17A1 - апоцинин и обозначеното като Y27632.

 

Опитите им показват, че прилагането им върху увредена кожа допринасят за нейното възстановяване. Според тях те улесняват регенерацията на кожата и забавят процеса на стареенето ѝ.

 

Естествено, необходими са нови изследвания за потвърждаване откритието на екипа и разширяването на новите познания. Все още се изучават механизмите на клетъчната конкуренция в тъканите, но японските изследователи са ентусиазирани да открият нови средства за поддържане на естествените възстановителни процеси на кожата и забавяне на нейното стареене. Според тях това би могло да се получи чрез влагане на откритите съединения в козметични кремове или други продукти, за което са готови да сътрудничат на козметичните компании.

 

Следващата цел на изследователите е да разберат дали същият процес го има и в други органи на тялото и дали може да се постигне дългосрочно поддържане на всички тъкани в организма и забави неговото цялостно стареене.

 

Изследването е публикувано в сп. Nature миналата седмица.