Косата е много повече от моден аксесоар. Тя не е добавка към перфектния външен вид или емблема на холивудския блясък и съвършенство. Все пак няма пораснало момиче, което да не е мечтало за онзи забележителен кок, който вечната Одри Хепбърн носеше гордо в „Закуска в Тифани“. За него деликатната актриса казва: „Видът ми е постижим. Можете да изглеждате като Одри Хепбърн, като просто защипете косата си, купите си големи слънчеви очила и рокля без презрамки“.


Но в ежедневието, дори защипали косата в кок ала Хепбърн, и скрили следите от недоспиване зад черните ѝ очила, уви, не сме холивудски принцеси. Повече приличаме на изгубени в превода майки, съпруги, дъщери, сестри и нечии приятелки, които напразно се опитват да надбягат времето. И някъде там, в голямото състезание със стрелките, много от важните грижи за тялото и духа, остават на заден план.


А красивата коса наистина е символ, но не на филмови образи и вечни красавици, а на здраве. Затова и грижата за нея изисква деликатен подход, постоянство и бързи действия при първите сигнали на неприятния косопад. Тялото е съвършена система, която реагира на всяко нарушение в нормалния ритъм – стрес, хормонални проблеми, недостиг на ценни микроелементи, агресивен подход към здравето. И косата е един от първите предвестници, че някъде, нещо не е наред.Съвременната индустрия отчита всичко това и днес създава продукти, които пестят време и носят дълготраен ефект. Продуктите за справяне с неприятната загуба на коса – без значение дали говорим за сезонен или по-сериозен проблем, са разнообразни и изключително удобни. Но в морето от предложения никак не е лесно да отсееш правилната грижа и подход, затова ние избрахме 5 продукта от първа линия за добрата превенция и противодействие на косопад.


1. L’Oréal Professionnel Serioxyl Denser Hair

Серумът за разредена коса е от последното поколение продукти в грижата за оредялата и изтъняла коса, който подобрява гъстотата и спомага за нейното укрепване. Екипът разработил серума доказва, че той стимулира растежа на косъма и това допринася за сгъстяване на косата, предпазва кожата на скалпа и има антиоксидантен ефект. А именно това е голямата тайна на серума, който избрахме като първа грижа при косопад – продукта съдържа стемоксидин – патентована молекула с максимална концентрация 5%, която събужда спящите фоликули и стимулира растежа на нова коса и ценния ресвератрол.


Да, това е онзи мощен антиоксидант скрит в гроздето, който доказано може да намали процеса на стареене и да удължи живота. Редица проучвания сочат, че ресвератролът засилва паметта, подобрява настроението и дори може да помогне в битката с Алцхаймер или съвременния бич – сърдечносъдовите заболявания. Така, че заедно със серума против косопад, чудесно в грижата за косата би се вписала и чаша гроздов сок.

 


2. Kérastase Specifique Bain Prévention

Шампоан против косопад е сред задължителните елементи за поддържане на добрия външен вид. Продуктът действа профилактично срещу прекомерния косопад, стимулира микроциркулацията и растежа на нови косми, идеално почиства и възстановява равновесието на скалпа и не на последно място подобрява текстурата на косъма и го подсилва.


Това, което го отличава са съставките Citronellol, регулира образуването на себум, почиства скалпа и косата от мъртвата кожа, остатъците от продукти и други замърсявания и лимонената киселина, която подобрява състоянието на скалпа и фоликулите, необходими за растежа на косата. А цитрусите, с високото им съдържание на витамин С, са най-естествената добавка към основната терапия срещу косопад.

 


3. Biolage Essentials ScalpSync

Тоникът против косопад е продукт, подходящ за всички типове коса. Предотвратява натрупването на колаген в корените на косата и нейното „задушаване“, редуцира косопада, подсилва, омекотява и придава обем на косата. 


Концепцията на продукта се базира на патентованата съставка аминексил, която работи конкретно срещу натрупването на колаген и по този начин намалява косопада. Проучвания сочат, че аминексилът освобождава кръвоснабдяването на скалпа и така запазва гъвкавостта и еластичността на тъканите.


Удобството тук е, че терапията с тоника против косопад се прилага на подсушена или суха коса – в продължение на 6-8 седмици. След този интензивен период на грижа, дълотрайния ефект се поддържа с две нанасяния годишно.

 


4. John Masters Organics Scalp

Спреят за здрав растеж на косата от корените е също от продуктите за грижа без изплакване. Обещанието е за по-гъста и здрава коса, блясък, жизненост, хидратация и подхранване. Тук отново има природен помощник, чиито ползи са добре известни – алое вера.


Алоето като активна съставка в спрея за здрав растеж на косата помага за възстановяването на косата и премахва мъртвите кожни клетки от скалпа. То също помага за стимулиране растежа на косата, като увеличава обема ѝ и действа като балсам, който прави косата лъскава и гладка. За още по-добри резултати може да се приема и сок от алое вера, който да насърчи растежа на косата.

 


5. Nioxin 3D Intensive

Серумът надеждно регенерира оредяващата коса и гарантира по-голям обем още след първата употреба. Наред с гаранцията за повече плътност, блясък, здравина и еластичност, за продукта е добре да се знае, че той е по-различен от останалите. Компанията създател на серума от години работи по проблемите на алопецията и нейното лечение. Медицинският термин на това специфично оплешивяване под формата на кръговидни обезкосмени полета е аплопеция ареата. Характерно е, че заболяването има хронично рецидивиращ ход, с наличието на ремисии и последващи повторни епизоди. Може да се появи във всяка възраст, независимо от пол и раса, а пик в появата ѝ е във възрастта 15-30 години.


Серумът, който избрахме за последен продукт за превенция и противодействие на косопада, включва в състава си пантенол или ценния витамин В5, който подпомага изграждането на клетките, растежа и развитието на централната нервна система на организма. Друг ценен елемент в този серум за растеж на косата е кофеинът, чиито ползи за косата също са добре известни - стимулира растежа на косъма, намалява косопада и укрепва структурата на косата, придавайки ѝ блясък. Продуктът е подходящ най-вече за фина, oредяваща коса и косопад. Може да се прилага всеки ден.