Какво представлява онихогрифозата?

Онихогрифозата е заболяване на ноктите, което предизвиква тяхната деформация, те стават удебелени и извити, наподобяващи „рога на овен”. Онихогрифозата засяга най-вече пръстите на краката. При онихогрифоза ноктите изглеждат:

  • Жълти или кафяви на цвят;
  • Необичайно удебелени;
  • Дълги (простиращи се отвъд пръстите на крака);
  • Извити

Онихогрифозата може да се развие в различни възрасти в зависимост от основната причина за състоянието. Нарушението се влошава с времето и може също да причини:


  • Врастнали нокти;
  • Болка;
  • Инфекция;
  • Невъзможност за извършване на физически дейности като спорт;

Какви са причините за онихогрифоза?

Травма на стъпалото


Многократното нараняване на краката, може да увреди пръстите и нокътните плочки, като в крайна сметка това да доведе до онихогрифоза. Например, носенето на твърде малък номер обувки може да причини нараняване. Онихогрифоза също може да се развие при заболяване като пръст чукче (digitus malleus).


Гъбична инфекция


Онихомикозата е гъбична инфекция, която прави ноктите удебеление и чупливи. Тази инфекция засяга най-вече ноктите на краката, но може да засегне и ноктите на ръцете.
Изследванията показват, че до 50% от случаите на онихомикоза се усложняват или могат да доведат до онихогрифоза. Противогъбичните средства се използват за лечение на гъбични инфекции.


Псориазис


Псориазисът е доста често срещано автоимунно заболяване, което кара тялото да произвежда допълнителни кожни клетки. Тези допълнителни клетки се натрупват и образуват червени, сухи, люспести петна по кожата, като състоянието може да засегне и ноктите. Приблизително половината от хората с псориазис изпитват промени в ноктите, като една трета от хората с псориазис, засягащ ноктите имат онихомикоза.


Кортикостероидните инжекции може да помогнат за лечението на тези образувания. Приемът на противогъбични лекарства също може да помогне при състоянието. Ако тези терапии не дадат резултат, може да се наложи операция.


Периферни съдови заболявания


Периферното съдово заболяване, наричано още периферна артериална болест, кара в артериите на краката да се натрупа плака, като това намалява притока на кръв към краката. Без нормален кръвен поток може да се появят рани по краката и бавен или необичаен растеж на ноктите. Ако не бъде лекувана, периферна артериална болест може да доведе до онихогрифоза. Пушенето е основен рисков фактор за развитие на периферна артериална болест. Възможностите за лечение включват промени в начина на живот, лекарства и операция за премахването на плаката.


Ихтиоза


Ихтиозата е рядко заболяване на кожата, което кара мъртвите кожни клетки да се натрупват в плътни люспи по повърхността на кожата. Често срещан симптом на това генетично нарушение са удебелените или деформирани нокти, които в някои случаи могат да се превърнат в онихогрифоза. Локалните кремове и оралните ретиноиди са най-честите методи на лечение при състоянието. Ако се развие онихогрифоза, може да се наложи операция.


Комплекс туберозна склероза


Комплексът туберозна склероза е рядко генетично заболяване, което кара в тялото да се появяват доброкачествени тумори. Комплексът туберозна склероза обикновено се диагностицира заради свързаните с него кожни проблеми, включващи деформации на ноктите. Докато деформациите на ноктите изчезват в някои случаи, възможно е те да се влошат с времето, превръщайки се в онихогрифоза. Други симптоми на комплекс туберозна склероза включват когнитивни нарушения, аутизъм и гърчове. Лечението на онихогрифоза, свързано с комплекс туберозна склероза, е хирургично.


В какво се състои лечението на онихогрифоза?

Операцията е единствената възможност за лечение на онихогрифоза. Начинът на оперативното лечение обаче се основава на причината за онихогрифоза. Ако състоянието е наследствено, може да се наложи провеждането на една и съща операция няколко пъти, докато ноктите започнат да растат отново нормално. За да бъде разрешен окончателно този проблем, може да се наложи премахване на засегнатата нокътна плочка.


Ако причината за състоянието е по-малко тежка, като травма на крака или инфекция, извършването на операция може да отстрани проблема. Ноктите трябва да бъдат изрязвани в права линия, а не в извита, за да бъде избегнато врастването на нокти. Необходимо е също така да бъдат носени чисти памучни чорапи, които да могат да абсорбират влагата и да помогнат за предотвратяване на гъбични инфекции.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Freiberg A, et al. A review of management of ingrown toenails and onychogryphosis
National Organization for Rare Disorders (NORD). Ichthyosis, lamellar
National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). What are the signs and symptoms of peripheral artery disorder?