Временният косопад е нормален след преминаване през състояние на треска (висока температура) или вирусно заболяване. Известно е, че треската е често срещан симптом на Covid-19. Така се обяснява взаимовръзката между падането на коса след преболедуване на заразата. 

 

Няколко месеца след като са боледували от Covid-19, много хора забелязват значителна загуба на коса.


 

Всъщност, това се нарича окапване. Медицинското наименование на този вид косопад е телогенен ефлувиум. Това се случва, когато повече косми, от нормалното, влязат във фазата на опадане (телоген). Тази фаза е част от жизнения цикъл на растежа на косата. При треска, например предизвикана от Covid-19, повече косми преминават към фазата на окапване.

 

Повечето хора виждат забележимо опадане на косата два до три месеца след треска или даденото заболяване. Шепи косми могат да паднат, докато се къпете или миете косата си. Това окапване може да продължи от шест до девет месеца преди да спре. Повечето хора констатират, че след края на деветия месец косата им започва да изглежда нормално и спира да окапва.

 

Телогенният ефлувиум се характеризира само с опадане на косата. Ако имате обрив, сърбящ скалп или парене, нещо, различно от телогенния ефлувиум, вероятно причинява загубата на косата ви и трябва да посетите дерматолог.

 

Стресът може да причини временно опадане на косата.

 

Дори, ако никога не сте имали треска или Covid-19, пак е възможно косата ви да опада. Емоционалният стрес също може да принуди повече косми от нормалното да преминат във фазата на опадане. Кой не се чувства по-стресиран и тревожен по време на пандемията?

 

Отново падането на косата започва около два до три месеца след началото на стреса.

 

Макар окапванете на големи количества коса само по себе си да е стресиращо, трябва да се работи в посока овладяване на тревожното чувство.

 

Косата има тенденция да се върне към нормалното си състояние сама.

 

Когато причината за падането на косата ви се дължи на треска, заболяване или стрес, косата има тенденция да се върне към нормалното от само себе си. Просто трябва да ѝ дадете време. 

 

Ако подозирате, че загубата на коса е причинена от нещо повече от телогенен ефлувиум от стрес или треска, потърсете дерматолог.

 

Източник: 
Can Covid-19 Cause Hair Loss? | American Academy of Dermatology Association