Според статистически данни навлизането на кола маските и епилацията на интимните зони е допринесло за предотвратяването на един сериозен проблем в миналото - пренасянето на срамните въшки.

Заразяването с тях се отнася към едни от често предаваните болести по полов път. Пренасят се най-вече при сексуален контакт и се задържат и размножават в пубисното окосмяване.

 

Използването на презерватив не предотвратява заразяването. То може да се получи и по битов път при използването на чужди хавлии, спалньо бельо, както и в банята, сауната, басейна.

Обезкосмяването на интимната зона ограничава задържането на подобни организми, обясняват специалисти.

Според тях козметичната процедура е намалила популацията и разпространението на срамните въшки. Въпреки че те сами по себе си не са опасни, причиняват дискомфорт и силен сърбеж.

Съществуват различни методи за справяне с неприятното и прекомерно окосмяване. Бръсненето несъмнено е най-лесният, евтин и бърз начин, но не е толкова траен колкото лазерната епилация, например.

Повечето жени прилагат обезкосмяване на слабините с кола маска. Неприятното в случая е, че има определен период, в който косъмът се оставя да порасне, за да може да се приложи този метод. Това понякога може да причини неудобство.

При колебание, кой е най-подходящият метод за отстраняване на нежеланото окосмяване, е желателно да се потърси консултация със специалист в областта, които да разясни плюсовете и минусите на всеки един от начините.