Обезкосмяването на интимната зона в домашни условия, независимо дали е чрез кола маска или бръснене, увеличава риска от наранявания и необходимостта от лекарска помощ.

Според статистическо проучване случаите на нараняване вследствие обезкосмяване на пубисната зона в домашни условия се е увеличило драстично с 2500 случая за периода от 2002 г. до 2010 г.

Нещастните случаи включват дълбоки порязвания, изгаряния, кожни обриви и други неприятни и болезнени проблеми, обясняват специалисти.

Те установяват, че 3% от всички пикочо-полови наранявания и инфекции са породени от някои от методите за обезкосмяване или оформяне на пубиса.

Бръсненето на интимната зона е причина за 83% от нараняванията. Ножиците също се използват като средство за оформяне на пубисното окосмяване и са причина за 22% от нараняванията, а колата маска - за 1,4%.

NEWS_MORE_BOX


Средната възраст на пострадалите е около 31 години, показват данни от проучването. Почти половината от нараняванията са при жените между 19-28-годишна възраст, около 37%. 29% са нараняванията при момичета под 18 години и 30% при тези на възраст между 29-45 години.

При момчетата под 18-годишна възраст нараняванията са около 16%.

Данните от проучването са публикувани в сп. Urology.

От изключително значение е да се спазват хигиенни навици, като почистването на ножчето и честа смяна на самобръсначката и лентите за кола маска. В подрастваща възраст е препоръчително обезкосмяването в началото да става от специалист. Това значително ще намали риска от наранявания и възпаления.

Използването на продукти, които да защитят кожата преди бръснене, е важен елемент от подготовката за козметичната процедура. Това позволява плавно плъзгане на самобръсначката по повърхността на кожата, премахвайки нежно космите.
 
В противен случай, търкането на ножчето срещу кожата може да причини възпаление.