Токчетата са незаменима част от визията на една жена. Носенето им прави жените да изглеждат по-уверени и високи. Дамите, носещи токчета, изглеждат по-привлекателно и женствено. Те им придават стилен облик на външния вид, но и на начина, по който ходят. Когато се носят токчета, се извива гърбът и се променя позата на тялото.

 

Краката също изглеждат по-дълги и фини. Благодарение на токчетата също прасците изпъкват, а краката имат стегнат вид. Освен това високите токчета могат да повлияят положително на психическото здраве, тъй като подобряват самочувствието.


 

От друга страна, носенето на токчета е свързано с някои недостатъци. На първо място, те могат да причинят болки в краката. Причината е, че целият натиск на тялото се съсредоточава върху тях.

 

Ако токчетата се носят за по-дълго време, болка може да се почувства и в бедрата или в долната част на гърба. При по-продължително носене болките, които се усещат в гърба, на по-късен етап могат дори да доведат до трайно увреждане. Проучвания също показват, че рискът от артрит се увеличава, когато се носят много високи токчета. Те са причина и за изпъкването на вените, което в крайна сметка отново води до болка.

 

Токчетата също може да причинят деформиране на краката. За да се избегне това, те може редовно да се масажират с подходящи масла. Освен това токчетата могат да затруднят ходенето, а това понякога може да доведе до загуба на баланс.

 

Въпреки че носенето на токчета, освен предимства, има и много негативни ефекти, всяка жена може да прецени колко често и колко високи токчета да носи. Поради това, когато се носят токчета, специалистите препоръчват да се поставят меки стелки за олекотяване на тежестта върху ходилата. Препоръчително е също често да се извършват пражнения за разтягане на краката и редовен масаж. Жените, които тепърва започват да носят токчета, но изпитват неудобство, могат да практикуват носенето им вкъщи за 20-30 минути дневно, докато свикнат ходилата им.