През лятото наблягаме на грижата за кожата и косата, но като че ли пренебрегваме тази за ноктите. Горещините също могат да окажат вредно влияние върху тях. Сухота, чупливост, разслояване, пожълтяване, различни линии, са симптоми за някои заболявания и състояния, които не трябва да подценяваме. 
 
Ако забележим промяна в ноктите на ръцете или краката, трябва да разберем от какво е продиктувана, за да можем да се лекуваме. Ето няколко вида проблеми с ноктите

Сухота

Освен на неподдържане, сухотата и липсата на блясък на нокътната плочка може да се дължат на дехидратация. Ако не приемаме достатъчно течности през този сезон, в който се потим по-често, това неминуемо ще се отрази на цялото тяло.
 
Хидратацията на ноктите може да се повиши с прием на повече течности и масажи с витамин Е. За целта ни е нужна една ампула от аптеката, чиято течност може да втриваме в ноктите сутрин и вечер. Рициновото масло също се препоръчва. То съдържа витамин Е и се смята за био продукт, който укрепва нокътя.

Чупливост

Сухите нокти също така могат да бъдат и чупливи. Те са дехидратирани, нямат гъвкавост и се цепят при удар. Това може да се дължи на недостиг на витамин А, чрез който организма ни се лишава от протеини. Може да си го набавим чрез някои хранителни добавки или храни, в които се съдържа. 
 
Намазването на ноктите с бадемово масло преди лягане за няколко дни ще подобри здравето на ноктите и те постепенно ще спрат да се чупят. Зехтинът също помага. 
 
NEWS_MORE_BOX

Пожълтяване


Ако ноктите ни са леко пожълтели, това може да се дължи на прекомерната употреба на лакове, много от които не са качествени и затова увреждат плочката. Но и на досадните гъбички, които трудно се лекуват. Следващата причина е псориазис, при който състоянието на нокътя може само да се подобри, но не и да се излекува напълно. Затова в този случай е добре да потърсим мнението на специалист, който да ни изпише подходящите медикаменти.

Вертикални ивици

Тъмните ивици се появяват по цялата дължина на нокътя. Те може да са причинени от даден меланом или бенка под нокътя, ето защо трябва да се следят по-сериозно. 

По-голям релеф

Ако ноктите ни са по-релефни, най-вероятно тази промяна се дължи на хормонални проблеми, например с щитовидната жлеза, диабет, напрежение. Консултацията с лекар е задължителна, ако те не изчезнат след няколко седмици.