Нормалният здрав нокът е розов, плосък и равномерен. Отклоненията от това описание е възможно да насочат за дефицити в организма, но и за заболявания.


Според д-р Елизабет Салада, цитирана от Express ноктите могат да покажат наличието на основни здравословни проблеми в организма, включително и ранен стадий на диабет тип 2. 


Според нея е добре да се наблюдават всички промени по нокътната плочка, формата на нокътя, дебелината, цвета, гладкостта му... Например, ако се виждат вдлъбнатини по нокътя, е възможно да има псориазис. Зачервяванията в долната част на нокътя могат да се окажат признак на диабет. 


Състоянието на ноктите на краката в по-голяма спетен може да ориентира за наличие на диабет. Например гъбичните инфекции са много по-характерни при хората страдащи от метаболитното заболяване. 


При гъбични инфекции ноктите пожълтяват и стават чупливи. 


Друг показател потвърждаващ съмнението за диабет е трудното зарастване на раничките, каквито често се случват по стъпалата. 


По принцип при висока кръвна захар склонността към бактериални инфекции е по-голяма. Ако човек не обърне внимание на инфекцията навреме и не се погрижи бързо за получила се отворена рана на ходилото, е много възможно тя да се разрасне и създаде усложнения. 


Кръвната захар често е подценяван признак за здравето, но към нейните високи стойности дори и при инцидентно изследване трябва да се подхожда внимателно.


Разбира се, от едно изследване не бива да се правят крайни заключения. При стойности над нормата е редно да се направят следващи по препоръка на личния лекар и после от специалист, ако се налага. 


Един от сериозните тестове, който може да покаже наличието на нарушения в обмяната на въглехидратите е ОГТТ теста, който се провежда на три спетени: на гладно, час след прием на концентрирана глюкоза и след още един час. 


Белите петна по ноктите може да показват наличие на чернодробни заболявания. Когато половината от нокътя е розов, а другата му половина бяла, е възможно да има бъбречни проблеми.


Черното нокътно легло е вероятен признак за сърдечни заболявания, а пожълтелите и едновременно с това удебелени нокти могат да насочат към белодробно заболяване.