Горещините, съчетани с дъждовното време, могат да навредят на здравето и красотата на краката. В такива условия типични са гъбичните инфекции и неприятната миризма. Подобни проблеми могат да се контролират адекватно, стига да знаем някои основни фактори, с които да им повлияем.
 
Спазването на добра лична хигиена е сред основните условия. Ноктите трябва да бъдат изрязани, за да се предотврати събирането на мръсотия под тях. Важно е нокторезачката, която се използва, да бъде за лична употреба, за да се предотврати замърсяване. След подрязването на ноктите, може да се използва пила за нокти на местата, на които има остри ръбове. 
 
Почистването на ходилата с пемза или пила за пети също е важна стъпка за предотвратяване на гъбичните инфекции и отделянето на миризма. За отстраняването на бактериите и мъртвите кожни клетки, е препоръчително краката да се потопят предварително в топла подсолена вода. 
 
След това те трябва да се подсушат добре, включително и в областта между пръстите. В противен случай вредни микроорганизми могат да се настанят точно там и да причинят някои неприятности. Трябва да се има предвид, че влагата по принцип дава изключително благоприятна среда за тях, така че краката не бива да се оставят мокри. 
 
Изборът на обувки засяга пряко здравето, следователно и красотата на краката. Ако обувката е по-голяма, може да нарани крака, поради триене или неправилна походка, вследствие на липсата на комфорт. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ако обувките са твърде тесни, може да доведат до болки и схващане в пръстите на краката. 
 
В случаите, когато денят е бил горещ и е предизвикал потене, обувките не бива да се носят на следващия ден. Специалистите препоръчват да има два чифта, които да се сменят. 
 
Носенето на затворени обувки през лятото води до изпотяване и развитие на бактерии. Предпочитани трябва да бъдат отворените обувки. Така краката остават сухи, а рискът от гъбички по ноктите значително се понижава.