На пръв поглед бръсненето изглежда бърз и съвсем обикновен метод за обезкосмяване и постигане на гладка кожа, без досадните косъмчета. Но същевременно с това при пропускане на някои основни и лесни стъпки е възможно да завърши с раздразнение на кожата, постигане на непълноценни резултати и изсушаване.


Важно е самобръсначката, която се използва да бъде нова и след 5-6 бръснения да бъде сменяна. Това е от значение, тъй като старите самобръсначки не са достатъчно ефективни и същевременно увеличават риска от порязване. Освен това при затъпени ножчета се налага допълнително повтаряне на местата, където веднъж сме минали, което от своя страна води до нараняване на повърхностния епител и може да доведе до раздразнение.


Препоръчва се бръсненето да бъда с вода и пяна. Пяната съдържа омекотяващи съставки и същевременно създава тънък филм върху кожата като по този начин предпазва нараняването на повърхностния епител. Обикновените сапуни изсушават кожата и водят до допълнително раздразнение.NEWS_MORE_BOX


Посоката на движение също е от значение – първоначално се минава по посока на косъма, а след това за оптимизиране на резултатите се повтаря зоната в обратна посока.


Бръсненете накрая на къпането има отношение към намаляване на раздразнението след обезкосмяване. Освен това се препоръчва избягването на гъба или луфа след бръснене, когато кожата е чувствителна и това може да доведе до зачервяване на кожата, придружено с чувство за парене и дискомфорт.


Освен, за да се предотврати появата на раздразнение, използването на гъба преди бръснене има отношение и към отстраняване на замърсяванията и мъртвите клетки. По този начин кожата се ексфолира и подготвя за по-чисто и ефективно бръснене.