Кожата се променя с възрастта и това налага съответните промени и в грижата за нея. Съобразяването на тези грижи с характерните за всеки период от живота структурни промени в кожата ще помогне тя да се поддържа тонизирана и здрава във всяка възраст. Тук далеч не става въпрос за употреба единствено на продукти за забавяне стареенето на кожата, а за ползване на такива, чийто състав е съобразен със съответните моментни изисквания на кожата във всеки възрастов период.

 

Около 20-годишна възраст следва да се положат основите на качествената грижа за кожата. До този период кожните клетки се обновяват с оптимални темпове, жлезите функционират пълноценно за поддържане на младежкия вид на кожата в периода след хормоналните промени, съпътстващи пубертета. Първите промени, които може да се забележат в този период са свързани с повишеното омазняване на кожата и периодично обостяне на ненапълно отшумялото акне по лицето или по гърба.


 

Ключова съставка, която подсигурява оптималната грижа за кожата в този период, са алфа хидрокси киселините – гликолова, млечна киселина и др. Те имат изразени ексфолиращи свойства и, нанасяни чрез внимателни пилинг процедури, подсигуряват омекотяването и регулирането омазняването на кожата през 20-те.

 

След 30-годишна възраст сигналите на кожата, че тя е податлива на влиянието на възрастта, стават все по-видими. Колагеновите и еластиновите влакна вече се изграждат по-бавно, отколкото се произвеждат нови и кожата постепенно губи гладкостта си и се отпуска. Фините линии по лицето подсказват, че е време да започне профилактичната грижа за забавяне стареенето на кожата. Тя няма да е излишна дори за хората, които до момента са полагали съответните мерки за поддържане младежкия вид на кожата.

 

Ключова съставка за здравето на кожата през 30-те е ретинолът – витамин А. Той се счита за най-ефикасното природно средство за забавяне на стареенето и за стимулиране производството на колаген в кожата. В допълнение ретинолът има и позитивен ефект за поддържане дейността на меланоцитите, регулиращи пигментацията на кожата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Около 40-годишна възраст вече се отчитат много по-видими промени в структурата и вида на кожата. Освен задълбочаване на досегашните промени, налице са и нови такива, като прекомерно пресушаване на кожата, лесно раздразнение, депигментация или съответно – хиперпигментация и др. Добрата новина е, че все още не е късно за превантивни мерки – самостоятелни или допълващи към досега прилаганите.

 

Ключова съставка в грижата за кожата през 40-те е хиалуроновата киселина. Освен стимулиращо действие върху синтезата на колаген тя действа и като мощен хидратиращ агент за задържане естествената влажност на кожата и предпазване от ускорената през този период дехидратация.

 

Наред със специфичните за всеки възрастов период грижи, съобразени със съответните особености на кожата, има и универсални препоръки, актуални за всяка възраст. Те включват ползването на слънцезащитни продукти и антиоксиданти – витамин Е, витамин С и др. Тези средства допълват естествената защитна и бариерна функция на кожата, която е необходима във всяка възраст за защита от ултравиолетовите лъчи – основният фактор, състаряващ и увреждащ кожата на цялото тяло.