Болката при кола маска е моментна, но при някои се наблюдава появата на пъпки, които могат да оставят следи седмици след процедурата. Тези пъпки са познати като „фоликулит“ и са следствие на издърпването на космите, което води до възпаление на космения фоликул. След замърсяването на отворените фоликули с бактерии, настъпва и развитието на гнойна пъпка. 
 
В някои случаи тези пъпки могат да изчезнат в рамките на няколко часа или няколко дни, без да причинят голям дискомфорт. В други обаче остават по-упорити, подобно на пъпките при акне. Обикновено се наблюдават в областта около раменете, горната и долната част на ръцете. След изсъхването им, често се появява сърбеж, остават и тъмни петна. 
 
Не е нужно да се отказваме напълно от кола маската, когато изпитваме подобни проблеми. 
 
За да се избегне появата на фоликулит след тази процедура, е препоръчително тя да не се извършва по време на менструация. Причината е, че през този период кожата става по-чувствителна. 
 
Важно е също така да не ходим на прекомерно замърсени места веднага след обезкосмяване с кола маска. Мръсотията и топлината могат да засегнат отворените пори, което да бъде причина за поява на пъпки
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ето още няколко полезни съвета за това как да се отървем от фоликулита след кола маска...
  • Ексфолирайте кожата няколко часа преди кола маска с цел предотвратяване появата на враснали косми.
  • Използването на антибактериални кремове върху третираната област може да предотврати разпространението на микроби.
  • Не е препоръчително да се използват „твърди“ сапуни в деня след обезкосмяването с кола маска.
  • Препоръчително е да носим свободни дрехи, тъй като тесните могат да доведат до триене и да причинят по-голям дискомфорт.
  • Третираната област не бива да се разчесва. При силен сърбеж, следва да се разтрие внимателно с мека кърпа.