Причина, кожата да е мазна, е хормоналният дисбаланс, който може да е в резултат от неправилна диета, бременност, менопауза и т.н. Хормоналните промени водят до свръхактивно производство на естествена мазнина, наречена още себум. Заради него външният слой на кожата е постоянно мазен.

 

Когато става въпрос за диета, консумирането на прекалено много млечни продукти като сирене, кисело мляко, масло и други, могат да причинят омазняване на кожата, но и възпаления като акне. Стресът е друг ключов фактор, който предизвиква омазняване на кожата. По време на стресови ситуации нивото на хормона на стреса, кортизол, се повишава. Това от своя страна води до увеличаване на производството на себум, който пък причинява мазна кожа, акне и други свързани с кожата проблеми. Ефективно управляване на стреса може да помогне за предотвратяване омазняването на кожата.


Кожата може да бъде мазна и заради генетиката. Ако родителите например имат мазна кожа, то и следващото поколение е много вероятно да бъде с такъв тип кожа. В подобен случай единственото решение е използването на продукти, които намаляват производството на себум.

 

Мазната кожа може да се причини и заради използването на неправилни продукти за кожа. Всъщност, хората с мазна кожа също трябва да използват овлажнител, но той трябва да осигурява лека хидратация и да бъде произведен точно за такъв тип кожа. Експертите твърдят, че вътрешната хидратация е също ключова, тъй като благодарение на нея омазняването на кожата е по-малко, но и се предотвратява изсушаване на сухата кожа.

Приемането на достатъчно количество вода всеки ден води до по-малко запушване на кожните жлези и до по-малко възпаления.

 

Носенето на тежък грим също причинява омазняване на кожата и акне. Причината е, че той е с по-плътно покритие, което увеличава производството на естественото масло. В резултат се блокират порите и се появяват пъпки. Ако се използва грим, то той трябва да бъде с по-лека текстура и да се търсят продукти, които съдържат ключови думи като контрол върху себума, матиращ ефект и т.н. Вместо фон дьо тен може да се използва пудра.


И не на последно място, външни фактори като дъждовно и влажно време също може да доведат до ускорено производство на себум.