Въпреки красотата, която високите токчета придават на крака, те могат да окажат значително влияние върху здравето. Те имат редица негативни ефекти и могат да са отговорни за болки в някои части на тялото.


Първият риск от носенето на висок ток е болката в долната част на гърба. Според специалисти повечето от жените, които ходят на високи обувки, са леко приведени напред. За да се компенсира това, те правят опит да се изправят, като понякога дори се отдръпват прекалено назад и така се натоварва долната част на гърба. Колкото по-високи са токчетата, толкова по-голямо е напрежението.


Вторият риск, пред който са изправени жените, носещи токчета, е риск от засягане на нерв, от което може да се причини болка. Такива жени са застрашени от получаване на състояние, наречено формална стеноза. Невронната формална стеноза се отнася до стесняване на малките отвори между прешлените в гръбнака. Състоянието може да предизвика различни симптоми като например скованост, изтръпване, мускулна слабост, спазми и болка. Като страничен ефект също е възможно получаването и на ишиас.Като риск номер три се счита болката в колената. Изследвания са открили, че високите токчета оказват силен натиск върху колянната става, което е причина за високата честота на остеоартрит.


Следващият риск е свързан с отслабване на телесните мускули в резултат от честото носене на високи токчета. В проучвания се показва, че мускулите всъщност стават доста по-слаби след продължително носене на подобни обувки. Професор по кинезиология Триша Търнър твърди, че с течение на времето има нужда от по-малко мускулно съкращение, тъй като мускулите на долните крака се адаптират към промените, а това може да доведе до загуба на силата и ефективността им.


Не на последно място по важност е и рискът от увреждане на вокалните умения. Колкото и изненадващо да звучи, високите токчета могат да доведат до неправилно дишане, което от своя страна да навреди на деликатните гласови струни. Експерти твърдят, че ежедневното носене на токчета може да доведе до по-бързо и по-плитко дишане, което да увреди гласните струни.