Стриите засягат голяма част от жените и по-рядко мъжете. Има някои състояния, които изключително се свързват с появата на неприятните „белези“ по кожата. 
 
Бременността е такъв период. Стриите са типични за по-късните й етапи, а появата им се определя също така и от типа и еластичността на кожата
 
През този период от живота на жената се отделя хормон, който омекотява сухожилията в областта на таза и повишава гъвкавостта. Хормоните също така омекотяват и кожните влакна, което повишава риска от появата на стрии.
 
Те обикновено се наблюдават по корема, а понякога могатсе появят и по бедрата и гърдите. 
 
Пубертетът е друг период, през който стриите започват да „изникват“. Тогава тялото преминава през бързи цикли на растеж, които могат да доведат до развитие на състоянието. Те могат да се наблюдават по раменете и гърба при момчетата, а при момичетата – на ханша, бедрата и гърдите. 
 
Бързото увеличаване на теглото е следващата причина, виновна за появата на кожното състояние. Стриите започват да се забелязват, ако се натрупат килограми за кратък период от време или ако културистите или атлетите повишат мускулната си маса. 
 
Медицински състояния като синдром на Кушинг и синдром на Марфан също могат да доведат до появата на стрии. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
При синдрома на Кушинг стриите се появяват, вследствие на свръхпродукция на хормона кортизол, а при синдрома на Марфан се наблюдава отслабване на еластичността на тъканите, поради дефектен ген. 
 
Синдромът на Елерс-Данлос е рядко наследствено заболяване, което нарушава цялостта на структурните протеини в кожата, което в крайна сметка води до появата на стрии.