Редовното събуждане в пот може да е симптом, който предполага медицинско състояние, известно като хиперхидроза или нощно изпотяване. Изследвания показват, че между 10 и 40% от възрастните докладват за такъв проблем. Какви са обаче причините за нощното изпотяване?

 

Щитовидна жлеза


Ако има нарушение на функциите на щитовидната жлеза, е много вероятно да има наличие на пот през нощта. Прекалената секреция на хормона тироксин, състояние известно като хипертиреоидизъм, може да доведе до нощно изпотяване и учестен пулс. Лошото настроение, безсънието, засиленият апетит също могат да бъдат сигнали за нарушение на щитовидната жлеза, които впоследствие да доведат до изпотяване през нощта. 

 

Твърде висока или ниска кръвна захар

Ако събуждането през нощта е съпроводено от обилна пот, сухота в устата и глад, трябва да се вземе проба от кръвта, за да се установи дали не е развит диабет, характеризиращ се с висока кръвна захар (хипергликемия). То може да бъде причина за обилно нощно изпотяване. Обратното, хипогликемията е състояние на ниска кръвна захар. Симптомите на ниска кръвна захар включват изпотяване, сърцебиене и разтреперване.

 

Безпокойство

Психическото състояние също може да доведе до нощно изпотяване. Когато нивата на кортизол са повишени, се отделя пот от апокринните жлези в подмишниците, слабините и скалпа. Начинът за превенция е провеждане на дейности, които намаляват стреса, тревогата и безпокойството. Такива са йога или медитация, които могат да се правят вечер преди лягане за по-спокойна нощ.

 

Затлъстяване

Излишното тегло води прави човек по-податлив на изпотяване при ниска и висока физическа активност през деня, но и в покой през нощта. Причината е в задържането на топлина заради повечето килограми.

 

Менопауза

До 85% от жените съобщават за горещи вълни и обилно изпотяване по време на менопауза. Тези симптоми са характерни както за през деня, така и през нощта. По време на менопаузата естрогенът и прогестеронът влияят до по-малка степен върху контрола на температурата на тялото и в резултат се получава внезапно изпотяване.

 

ПМС

По-младите жени също могат да получат нощно изпотяване. Това се дължи отново на прогестерона и естрогена. Изследвания установяват, че седмица-две преди менструалния цикъл, настъпва пренменструален синдром, при който се увеличава производството на пот, в сравнение с периода след цикъла например.